PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El tancament de fonteres a Espanya no afectarà Andorra

França confina els seus ciutadans i restringeix els moviments

Per El Periòdic

Segons va informar ahir a la tarda el ministre d’Interior d’Espanya, Fernando Grande-Marlaska, es reestableixen els controls fronterers terrestres al territori amb la intenció de frenar l’expansió del coronavirus. Es permetrà l’accés a l’estat només als ciutadans espanyols, a les persones residents a Espanya, als treballadors tranfronterers o a qui acrediti una situació de necessitat o força major.

En aquest sentit, Àngel Ros, ambaixador d’Espanya a Andorra, va informar a EL PERIÒDIC que les restriccions a la frontera entre Espanya i Andorra seran les mateixes que s’han adoptat aquests últims dos dies degut a l’estat d’alarma sanitària decretat a l’estat espanyol. Així, quan els andorrans vulguin anar a Espanya hauran de justificar que ho fan per feina o per una causa major, i el mateix a la inversa.  El transport de mercaderies entre els dos països es mantindrà per tal de preservar l’activitat econòmica i la cadena d’abastiment, i la mesura de control fronterer es mantindrà mentre duri l’estat d’emergència a Espanya. 

Des de diumenge

A la frontera que delimita el territori espanyol i el territori andorrà, s’hi va començar a actuar el diumenge passat en consonancia amb les restriccions de mobilitat determinades al decret d’estat d’alarma espanyol. En aquest sentit, tot i que Espanya hagi anunciat que controlarà les fronteres terrestres, a Andorra la gestió del trànsit a la frontera serà la mateixa que s’ha adoptat recentment. 

Una vegada els cotxes que van en direcció a Andorra arriben a la frontera, han de justificar davant de les autoritats policials que estan circulant i que passen pel punt fronterer en qüestió perquè van a treballar o perquè tenen un motiu de força major per fer-ho.  Per demostrar que el viatge s’està efectuant per anar a treballar, caldrà presentar la targeta de permís de treball.

Segons va informar Grande-Marlaska, la mesura que va adoptar el govern espanyol suposa l’activació de l’article 28 del Tractat de Schengen. En aquest sentit, el control fronterer s’activarà als països que delimiten amb el territori espanyol que formen part de l’espai: França i Portugal.  Segons va informar el ministre de l’Interior espanyol, la decisió es va prendre en consonància amb altres governs europeus que van reunir-se de manera telemàtica. Altres països com Dinamarca, Polònia, Hongria, Àustria o Alemanya també han imposat controls interiors a les seves fronteres.  El primer dia de restriccions a la frontera entre Espanya i Andorra va ser tranquil pel que fa a l’acumulació de cotxes, tot i que la policia parava els vehicles un per un per demanar-los quina era la finalitat del viatge que estaven realitzant. Aquesta mesura es va prendre degut a l’estat d’alarma sanitària decretat al territori espanyol pel Covid-19, que limita la mobilitat pel territori, entre d’altres coses. 

França confina els seus ciutadans i restringeix els moviments 

França ja havia decretat el tancament de discoteques, cinemes, cafès, restaurants i tota mena de comerços no essencials i les concentracions de més de cent persones. Ahir però també va restringir dràsticament els moviments de la població de tot l’estat que començarà a partir d’avui. En principi, durà 15 dies. 

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar que els ciutadans només podran sortir de casa en cas de necessitat i va demanar a les empreses que habilitessin el teletreball. A més, també va suspendre la segona volta de les eleccions municipals que es van celebrar aquest darrer diumenge.

El president gal també es va atrevir a anunciar el tancament de fronteres el qual, de moment, durarà 30 dies i la suspensió de les factures d’aigua, gas, llum i lloguers a aquelles persones que tinguin dificultats per pagar-les. A més, va assegurar que es destinarien 300.000 milions d’euros per donar suport a empreses i particulars, així com, els ERTE seran acceptats.

Totes les reformes van quedar suspeses, entre elles, la de les pensions. Macron va ressaltar que «estan en guerra i res els ha de distreure». Ahir al vespre, França sumava un total de 1.201 casos i 21 morts en les últimes 24 hores. En total, hi ha hagut 148 traspassats i 6.633 casos detectats.

PUBLICITAT
PUBLICITAT