PUBLICITAT

Andorra la Vella

Aturada de país

S’aturen les licitacions i es prepara amb les forces polítiques la regulació dels estats d’alarma

Per Tatiana Navarro

El Cap de Govern, Xavier Espot, es dirigeix a la població a través d’un missatge institucional.
El Cap de Govern, Xavier Espot, es dirigeix a la població a través d’un missatge institucional. | SFGA / CEsteve

El Govern decreta a partir de dimecres el cessament de totes les activitats de risc i aquelles que puguin produir un increment de la propagació de la Covit-19 durant vuit dies. Unes mesures que el Cap de Govern, Xavier Espot, va definir de “greus, fins i tot dràstiques, i amb un impacte que no podem avaluar” en el discurs que va dirigir ahir a la població. Queden encabits en les noves restriccions el sector de la construcció, així com totes les activitats relacionades, les activitats industrials i algunes professions liberals. De la mateixa manera, l’Administració, tant nacional com comunal, reduirà al mínim la seva activitat en els pròxims dies. 

Espot va assegurar que les mesures presses ho han estat seguint els criteris tècnics dels professionals sanitaris que assessoren l’Executiu. “L’única manera de contenir la pandèmia és reduir al mínim les interaccions físiques”, va afirmar. Tot això sobre una situació que “semblava inimaginable” i “ha estat la realitat de l’endemà”. Amb tot, totes aquelles empreses que puguin desenvolupant la seva activitat a través del teletreball podran continuar en funcionament mentre durin les restriccions de moviment de la ciutadania.

Són dos els factors que han fet a l’Executiu prendre la decisió d’aturar l’activitat econòmica i social del Principat d’una forma tan dràstica. En primer lloc, l’increment de prop del 200% dels casos positius de coronavirus en un sol dia, passant de ser cinc malalts a incrementar-se la xifra fins als 14 . Però també la poca efectivitat de les mesures ja implementades, que no han esdevingut una davallada de les interaccions socials suficient. «L’objectiu és no estressar el sistema sanitari i que estigui a punt per atendre a les persones que seran contagiades en els propers dies», va afegir.

La nova reglamentació deixa fora, com ja s’havia establert anteriorment, aquells serveis de primera necessitat. Així continuaran oberts els comerços d’alimentació, les farmàcies i les benzineres, així com altres serveis considerats bàsics, «encara que siguin activitats considerades de risc».

 

Aïllats

«Andorra només ens té a nosaltres», va reconèixer Espot, ja que el Principat «no té el múscul financer de països més grans ni accés a organismes internacionals com el BCE o l’FMI». És per això que «els andorrans hem d’atendre les conseqüències econòmiques i socials», va afegir, que depenen de «tots els que vivim» al Principat. Per aquest motiu, el Cap de Govern va apel·lar al «principi de corresponsabilitat» de la ciutadania per fer front a la crisi sanitària provocada per la pandèmia del Covit-19. 

 

Nova legislació

El Govern treballa des de fa uns dies en una llei òmnibus de mesures urgents, treballant conjuntament amb sindicatura i els grups parlamentaris. Llei que Espot i Gallardo van presentar ahir als actors socials i econòmics a través d’una reunió. El text que «reparteix les càrregues de manera equitativa entre empresaris, autònoms, treballadors i l’Administració pública». «En els propers dies s’obriran escenaris que a dia d’avui són molt difícils de preveure», va reconèixer el Cap de Govern, per això les normes aniran canviant segons l’evolució de la malaltia i del nombre de contagis que es puguin produir en les properes setmanes. L’aturada, segons Espot, pot durar entre quinze dies i un mes.
De la mateixa manera, els ministeris d’Ordenament Territorial i de Finances han aturat les licitacions pendents i aquelles partides que no siguin essencials.

 

Estat d'alarma

Espot també va avançar els treballs per elaborar una llei que reguli els estats d’alarma i d’emergència. Un text que, a igual que el decret de mesures urgents, s’està treballant de manera conjunta amb la sindicatura i els grups parlamentaris.

 

Risc de contagi

 Precisament, en els darrers dies la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va posar en dubte que activitats professionals, com la construcció, poguessin continuar, ja que no només «és una professió de risc», sinó que pot posar en perill la fluïdesa del sistema sanitari si els treballadors pateixen un contagi o «simplement tenen un accident laboral». 
Tot això en una parròquia que «com tothom sap», és de les que més obres i edificis en construcció té actualment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT