PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Catorze positius per Covid-19: un de greu ingressat a l’UCI

Salut anuncia que hi ha 43 sospites pendents de diagnòstic i 200 persones més en observació

Per Victoria Gómez Pérez, Tatiana Navarro

Els minsitres Jover i Benazet durant la roda de premsa d’ahir al matí.
Els minsitres Jover i Benazet durant la roda de premsa d’ahir al matí. | SFGA / CESTEVE

Els positius per coronavirus Covid-19 al Principat han augmentat en les darreres hores a 14 casos, dels quals quatre es troben en aïllament hospitalari i 10 en domiciliari. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir al vespre que als últims confirmats (una dona de 87 anys, els seus dos fills, el gendre, una infermera del SAAS i un turista madrileny), se’ls ha de sumartres contactes de l’Escola Andorrana de Batxillerat, on la filla i el gendre són professors,un altre contacte familiar, tres professionals del SAAS i una persona que es troba a l’UCI, en estat greu però estable. A més, hi ha 43 sospites pendents de diagnòstic, quatre a l’hospital i 39 a casa, i 400 persones en observació.

Pel que fa a l’home de Madrid que va patir un infart mentre esquiava al Pas de la Casa i va ser traslladat a Barcelona, on a més se’l va diagnosticar de coronavirus, el ministre de Salut va comunicar que just ahir va morir.

Amb referència als treballadors sanitaris afectats, Benazet no va voler especificar la seva categoria professional, però sí que va confirmar que es tracta de contagis lleus. A més, el ministre va anunciar que entre avui i demà, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell rebrà uns equipaments que ajudaran a fer un millor diagnòstic en menys de 24 hores i abans de final de mes les eines necessàries per analitzar les proves de tinença o no de Covid-19.

D’altra banda, també hi ha un cas positiu procedent d’Andorra a Portugal, tot i que segons el ministre Portaveu, Eric Jover, no hi ha hagut cap comunicació oficial del cas. Tot i això, i arran d’assabentar-se’n pels mitjans de comunicació, el Ministeri d’Afers Exteriors ja ha activat la xarxa diplomàtica per obtenir més informació de les autoritats luses.

 

Mobilització dels professionals

El SAAS manté reunions periòdiques amb els metges de capçalera, que ja han ajustat les seves consultes als casos d’urgència, perquè puguin atendre els pacients més lleus a domicili. Així mateix, la institució sanitària ha reclutat vuit infermeres i un metge dels centres de salut de les estacions d’esquí i «si fa falta, mobilitzarem a tots els professionals en període de jubilació», va avançar Benazet. Entre aquest personal també es troba el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, del qual en els darrers dies s’havia especulat sobre la seva absència i del qual el ministre va voler deixar clar que «està liderant la situació», ja sigui amb els metges de capçalera, amb els plans de contingència o amb els contactes amb altres hospitals. 

A partir d’avui, els professionals també comptaran amb un nou lot de les mascaretes necessàries per protegir-se davant del virus, tot i que «les dosificarem amb la màxima cautela», perquè actualment es troben en ruptura d’estoc mundial. El ministeri les ha aconseguit gràcies a un acord amb un proveïdor xinès.

Tant Benazet com Jover van recordar la importància de «distanciar-se socialment» i no sortir de casa si no és «absolutament necessari». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT