PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenten a 14 els positius pel Covid-19

Els casos sospitosos també s'eleven i ja ronden els 400

Per Tatiana Navarro

Roda de premsa del Govern per informar sobre la situació de la pandèmia del coronavirus.
Roda de premsa del Govern per informar sobre la situació de la pandèmia del coronavirus. | SFGA / CEsteve

El ministre de Salut, Joan M. Benazet, ha anunciat l'augment de casos positius per coronavirus a 14. A la senyora de 87 anys, que ja no té febre, se li han sumat els dos fills, el gendre d'aquesta, un contacte de la família i tres mestres de l'Escola Andorrana de Batxillerat. Tal com ha explicat el ministre, tots ells presenten manifestacions lleus de la malaltia. La resta de contagis són quatre professionals del SAAS de l'àrea dels anàlisis epidemiològics, un turista provinent de Madrid amb una patologia lleu, i l'home de 51 anys amb una malaltia crònica respiratòria crònica que es troba greu a l'UCI. Dels 14 diagnosticats, quatre casos resten a l'hospital, mentre que la resta es troben als domicilis.

Pel que fa a les persones en observació, l’evolució dels estudis i de la infecció ha fet que la xifra augmenti fins als 400. Si bé ja hi havia un grup de professionals del SAAS en règim de confinament, Benazet s’ha mostrat optimista perquè no han manifestat cap símptoma i, per tant, és probable que no s’hagin contagiat. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut ha reiterat que l’hospital comptarà amb uns equipaments que ajudaran a fer un millor diagnòstic i que estaran disponibles entre el dimecres i el dijous. L’eina necessària per fer l’anàlisi que detecta el virus estarà al Principat abans de final de mes.

Pel que fa al cas positiu que es va produir a Portugal, que va tenir l'origen en una persona procedent d'Andorra, el ministre portaveu, Eric Jover, ha afirmat que tot i que no havien tingut una comunicació formal del cas, arran de conèixer el positiu a través dels mitjans de comunicació el ministeri d'Afers Exteriors ha activat la xarxa diplomàtica per obtenir més informació de les autoritats luses.

Mobilització dels professionals

El SAAS manté reunions periòdiques amb els metges de capçalera, que ja han ajustat les seves consultes als casos d’urgència, perquè puguin atendre els pacients més lleus a domicili. Així mateix, la institució sanitària també ha reclutat vuit infermeres i un metge dels centres de salut de les estacions d’esquí. “Si fa falta, mobilitzarem a tots els professionals en període de jubilació”, ha assegurat Benazet.

Els professionals comptaran a partir de dimecres o dijous amb les mascaretes necessàries per protegir-se davant del virus. Benazet, que ha tornat a recordar la ruptura d'estocs a escala mundial que pateix el producte, ha assegurat que en un parell de dies arribarà un nou lot provinent de la Xina que, amb la disminució de casos positius d'infecció, també ha vist disminuït la demanda del producte. En aquest sentit, la política del ministeri és "dosificar-les amb la màxima cautela".

Entre el professional mobilitzat del SAAS es troba el seu director, Josep Maria Piqué, del qual en els darrers dies s'havia especulat sobre la seva absència i del qual Benazet ha volgut deixar clar que "està liderant la situació", ja sigui amb els metges de capçalera, amb els plans de contingència o amb els contactes amb altres hospitals, com per exemple els de Tolosa, on pròximament també podran enviar-se les mostres per a la prova de Covid-19.

El ministre de Salut ha volgut durant la roda de premsa demanar la corresponsabilitat dels ciutadans i les institucions per superar la crisi sanitària. "Passarem la pandèmia, però ho hem de fer de manera ordenada perquè els contactes siguin lents". Ha recordat la necessitat de tenir cura de les persones fràgils, que han de restar aïllades.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT