PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern admet que la transmissió comunitària al país és una realitat

Actualment hi ha cinc casos positius, 27 persones pendents de diagnòstic i 200 més en observació

Per Victoria Gómez Pérez

Els ministres Jover i Benazet, ahir.
Els ministres Jover i Benazet, ahir. | SFGA/JAViladot

El Govern va reconèixer ahir que la transmissió comunitària per Covid-19, igual que a la resta d’Europa, ja és una realitat a Andorra. Així ho va declarar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després d’anunciar que actualment hi ha cinc casos positius, 27 persones pendents de diagnòstic i 200 més en observació. 

Pel que fa als positius, es tracta de la dona de 87 anys confirmada la setmana passada, el seu fill, la seva filla i el marit d’aquesta. El ministre, però, va matisar que les proves de l’home no van resultar totalment concloents, «ja que segurament es troba en fase final de la malaltia», tot i que se’l compta com a infectat perquè ha presentat símptomes i manté una relació directa amb els altres casos confirmats. També van donar positiu una infermera del SAAS i un turista de Madrid que va venir al Principat en autobús amb un grup de 44 persones. A més, fa uns dies va haver-hi un altre turista madrileny que mentre esquiava al Pas de la Casa va patir un infart i va ser traslladat a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, on se’l va diagnosticar de Covid-19. Això va obligar les autoritats a ampliar l’estudi de contactes, més enllà del seu entorn, als professionals del SAAS i als pisters que el van atendre, a qui ja se’ls ha imposat la quarantena.

Així mateix, el ministre de Salut va recordar que van ser la filla i el gendre de la dona de 87 anys, ambdós mestres, que van estar en contacte amb uns italians en una excursió a l’Aneto i allà va ser on, molt probablement, es van contagiar. 

Respecte a les persones pendents de diagnòstic, Benazet va informar que una és un home de 51 anys amb patològia respiratòria crònica que pateix una pneumònia greu i que, per tant, se l’ha ingressat a l’UCI. 

 

Anàlisis a l’hospital

El màxim responsable de la cartera de Salut també va avançar que des del ministeri s’ha arribat a un acord amb un laboratori de Barcelona per analitzar les proves andorranes, ja que el que ho feia fins ara, l’Institut Carlos III de Madrid, està saturat a causa de l’increment de casos diaris a Espanya. En aquest sentit, s’han ampliat els recursos epidemiològics propis i, «segurament abans que acabi el mes de març», l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell disposarà de la seva màquina d’anàlisis per confirmar futurs casos de coronavirus.

Cal recordar que fins al moment, hi ha hagut set casos de contagi a Andorra; el primer va ser un jove de 20 anys que havia viatjat a Milà a principis de mes i que va ser donat d’alta pocs dies després del seu ingrés. 

 

Protocol actualitzat

Per tal d’evitar un col·lapse del sistema sanitari i millorar la gestió de la crisi, Benazet va informar d’un nou protocol a seguir tant pels ciutadans com pels professionals de la Salut. Concretament, s’ha decidit que, preveient que el 80% dels casos per coronavirus seran banals, a partir d’ara tots els contagis lleus es tractaran des de casa mitjançant visites i trucades mèdiques de seguiment diàries, amb l’objectiu de dedicar tots els esforços al 20% restant que pugui suposar contagis més greus. 

Així, des del Govern es demana trucar al metge referent si es tenen petits símptomes i al 116 quan es presentin problemes respiratoris i febres. «Els professionals indicaran què fer i, si escau, s’enviarà una ambulància amb el personal i el material de protecció adequat», va afirmar el ministre. Tot i això, va insistir en la importància d’«evitar socialitzar-nos i romandre a casa el màxim temps possible». Benazet també va assenyalar que «portar mascareta pel carrer no serveix per a res».

Segons va comunicar el ministre Portaveu, Eric Jover, des de la posada en funcionament del telèfon d’informació 188, s’han rebut més 1.600 consultes i, «tenint en compte que la majoria fan referència a l’àmbit laboral i als drets dels treballadors, a partir d’avui s’inclourà un inspector de treball». Per a tots aquells que vulguin formar part de la xarxa de voluntaris, es poden inscriure a [email protected]

PUBLICITAT
PUBLICITAT