Escaldes-Engordany
L’UCA atén en cinc anys un 25% més de pacients amb addiccions
Es crearà un programa de suport a les famílies de persones ateses per fer-los un acompanyament més proper
La Unitat de Conductes Addictives de l’hospital (UCA) va atendre al llarg del 2019 un total de 580 casos, dels quals gairebé la meitat eren primeres visites. Les dades suposen un augment de pacients atesos del 25% respecte al 2014. L’increment va ser més suau al 2018, on comptaven amb 557 persones amb problemes d’addiccions. Pacients provinents de “qualsevol classe social i professió”, assegura la coordinadora clínica de l’UCA, Angelina Santolària.
Els adolescents d’entre 14 i 17 anys no suposen un dels grans percentatges d’expedients, ja que n’han ofert tractament a 31, xifra que en el total no suma més del 6%. Joves que són derivats a la unitat a través de l’àrea de menors de la justícia o, en poca mesura, arriben per iniciativa pròpia. “No hem notat un augment d’adolescents”, apunta Santolària, tot i que s’ha de tenir en compte que l’àrea d’infants i joves de l’hospital també atén a adolescents amb addiccions.
Del total de persones ateses, el gruix més gran correspon a pacients d’entre 30 i 49 anys, que representen el 42%. Així mateix, el 20% de pacients tenen entre 18 i 29 anys, mentre que les persones d’entre 50 i 59 anys i aquells de més de 60 anys suposen el 24% i el 8% respectivament. Destaca també la presència més gran d’homes envers les dones, suposant el 67% del total. Tots ells accedeixen als tractaments a través del metge referent, després de ser derivats pel metge de capçalera, tot i que abans ho podien fer directament.
Més casos
Santòlaria explica l’augment dels casos es deu al fet que «cada vegada s’entén millor que, davant d’un problema amb una substància, has de demanar ajuda a un equip especialitzat». Increment que la coordinadora clínica de l’UCA també creu que és conseqüència d’una derivació més efectiva dels metges de capçalera, els Centres d’Atenció Primària o des de l’àmbit de la Justícia.
Destaca, a més, la quantitat de controls d’alcoholèmia que la Policia ha dut a terme en els darrers anys, sumats a les campanyes de prevenció per a infants i adolescents que es fan periòdicament als centres educatius. Sumat a altres informacions, com per exemple els dels mitjans de comunicació, fan que «les persones puguin ser més conscients dels problemes i que puguin arribar als centres de tractament».
Substàncies
L’alcohol manté un pes fort en la societat andorrana i així ho demostren les dades que va recollir l’UCA al 2019, on el 50% dels pacients rebien un tractament per a aquest tipus de droga. El cànnabis ocupava la segona posició amb molta distància, sent l’addicció del 16% de les persones ateses. En major mesura, els professionals atenen a gent amb addiccions a altres drogues com la cocaïna, els psicofàrmacs, els opiacis, així com altres addiccions com al joc patològic. A més, la unitat compta amb un treball social que atén consultes possibles pacients o de familiars.
Suport a les famílies
En el moment en que una persona pateix una addicció, «no només està malalta la persona que té el problema, sinó que l’entorn familiar també emmalalteix», explica la coordinadora clínica de l’UCA. Per això, el pròxim pas a seguir de l’equip serà la creació d’un programa específic per a les famílies, «on es treballarà individualment i amb grups psicoeducatius», amb la voluntat de «donar més informació i que els familiars es puguin trobar entre ells». Actualment, l’UCA ofereix un seguiment a les famílies amb entrevistes individuals.