PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Addicció normalitzada

Les famílies tenen un pes clau i difícil per evitar conductes relacionades amb drogues

Per Tatiana Navarro

Islàndia comptava fa 20 anys amb la taxa més alta de drogodependència en adolescents d’Europa. Ara però, la xifra és la més baixa, gràcies a una campanya de prevenció que posava el focus en donar alternatives als joves perquè no s’apropessin a les drogues. «Buscaven que cadascú trobés el seu lloc al món», explica la psicoanalista experta en addiccions de l’Institut de la Ment i membre de l’Escola Freud Lacan de La Plata, Claudia Luján.
La política del govern islandès proposava quelcom que també podria aplicar-se al Principat, que és «oferir la possibilitat de fer quelcom que els hi doni una satisfacció i no l’hagin de buscar en altres substàncies». Però són activitats que estiguin a l’abast de tothom, perquè les activitats extraescolars acostumen a anar lligades a una quota.
El segon punt d’actuació van ser les famílies. Pares que, quan coneixen l’addicció del seu fill o filla «arriben a la consulta desorientats, desautoritzats i desresponsabilitzats». Primer perquè no s’esperen la situació, segon perquè, arran d’haver viscut una infància autoritària, la confonen amb l’autoritat; i tercer perquè creuen que no tenen res a veure amb la decisió del jove. A més, «la diferència generacional fa que es trobin amb coses noves que no entenen», explica Lujan.
A Islàndia, van veure en el diàleg entre pares i fills una peça clau perquè els joves aprenguessin a verbalitzar les emocions i entendre què els hi passava. Amb tot, Luján és clara, i veu el paradigma com «un ideal», difícil de poder aconseguir a Andorra a causa de la quantitat d’hores de feina a les quals es veuen sotmeses les persones que treballen. «Hi ha pares que realment no poden assumir la càrrega», reconeix.
L’alcohol, el tabac, el cànnabis o altres substàncies són «una via perquè, el que no pot sortir amb la paraula, surti d’una altra manera», afirma la psicoanalista. Ella fa un any que exerceix al país, i una de les coses que més la sorprèn és que «hi ha molta addicció normalitzada, com per exemple l’alcoholisme». La major part dels seus pacients tenen entre 30 i 40 anys i presenten problemes amb la cocaïna.
«En un primer moment t’expliquen que és perquè han d’estar atents, actius i desperts», afirma. Però, en aprofundir una mica, comencen a aparèixer «altres coses» que explicarien la necessitat de no poder deixar de pensar en l’èxit i en ser productius. La gran pregunta per a Luján és «què fa que algú quedi enganxat a quelcom que li fa mal?». Pot ser pressió de grup, curiositat, voler sortir endavant després d’un entrebanc emocional o voler donar el 100% d’un mateix. Amb tot, «el més important és la relació que cadascú estableix amb l’objecte de desig», conclou Luján, perquè un ús no esdevingui addicció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT