PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Entreteniment virtual per front al confinament

Des de casa també es poden visitar museus i assistir a festivals

Per El Periòdic

Imatge del festival ‘Yo me quedo en casa’
Imatge del festival ‘Yo me quedo en casa’ | #YMQEC FESTIVAL

Amb les actuals restriccions d’oci a l’exterior com a mesura de prevenció del coronavirus, la gent ha compartit els seus trucs per fer front a l’avorriment des de casa. Una de les opcions ha sigut recuperar aquelles lectures pendents des de fa temps. I tot i que és impossible acudir a les llibreries i biblioteques, a Internet hi ha recursos per tal d’accedir a llibres de forma digital i gratuïta, sense necessitat de recórrer a la pirateria. El comissari artístic de la Fundació ONCA, Albert Gumí, va compartir ahir a través de les xarxes socials que anirà publicant diferents capítols col·lectius per fer explicacions sobre el clarinet.

Pel que fa als llibres, els recursos són elevats. Es pot buscar les webs on tot el contingut es pot gaudir sense necessitat de fer cap pagament, com ho són Wikisource, Manybooks i Feedbook, les tres amb llibres en diversos idiomes. També s’han de tenir en compte els portals Proyecto Gutenberg, Biblioteca Nacional i Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que incorporen llibres clàssics digitalitzat de domini públic. Dins d’aquest apartat, també trobem Openlibra, un servei de biblioteca online especialitzada en temes tècnics i d’informàtica.

D’altra banda, també s’han de mencionar les pàgines que tenen un servei d’autopublicació pels autors, on alguns ofereixen les seves obres de forma oberta. Són el cas de Bubok i Literanda. Existeixen algunes webs de subscripció de lectura com Nubico, que ofereix els cinc primers llibres a mode de prova, i Free Ebooks, que té un model de subscripció gratuïta, amb un límit de cinc obres al mes. Finalment, cal fer menció de l’apartat de llibres lliures que té l’aplicació d’Amazon Kindle.

Música i art des del sofà 

Utilitzant el hashtag #YoMeQuedoEnCasa, la societat ha estès arreu de les xarxes socials la necessitat de complir les recomanacions dels experts de fer vida a casa i evitar tant com fos possible, sortir a la via pública. I amb la idea de fer aquesta estada més passatgera, diversos artistes s’han unit per fer un festival de música digital, on cada un d’aquests feia actuacions en directe a través dels seus perfils d’Instagram amb horaris establerts des del divendres 13 fins ahir, diumenge 15. 

Amb la mateixa idea i format, arrenca avui el Cuarentena Fest, amb un cartell d’artistes de l’àmbit indie. Aquest va una mica més enllà i s’allargarà fins al 27 de març, cobrint gairebé a la totalitat dels dies que s’han de deixar passar confirmar que no pateixes de Covid-19. Però no tot es limita al panorama actual, i és que pels més clàssics, també existeix l’opció d’accedir de forma gratuïta fins a finals de mes als concerts de la Filharmònica de Berlín.

I pels que tenen gust per l’art pictòric, algunes webs de grans museus del món tenen opcions amb visites virtuals. Són el cas, per exemple, del Louvre de París, el Metropolitan i el MoMa de Nova York, el British Museum de Londres, la Pinacoteca de Brera de Milà, el Reina Sofia, el Prado i el Thyssen de Madrid, la Galeria dels Uffizi a Florència, el Museu Arquològic Nacional d’Atenes, l’Hermitage de Sant Petersburg o la Galeria Nacional d’Art de Washington.

PUBLICITAT
PUBLICITAT