PUBLICITAT

Andorra la Vella

Multes de fins a 20.000 euros pels comerços que no tanquin

Benazet assegura que l’hospital podria acollir infectats d’altres països

Per Victoria Gómez Pérez

Els ministres Jover i Benazet, aquest matí.
Els ministres Jover i Benazet, aquest matí. | SFGA / JAViladot.

En un intent d’evitar la propagació descontrolada del Covid-19, el Govern va decretar ahir el tancament de tots els comerços que no siguin de primera necessitat, de manera que aquells que no compleixin la prohibició podran ser sancionats amb multes d’entre 1.000 i 20.000 euros. Així ho ha anunciat aquest matí el ministre portaveu, Eric Jover, després que les autoritats constatessin l’obertura de locals que no responien a la venda d’alimentació, farmàcies o benzineres.

“Avui hem tingut la desagradable sorpresa de trobar-nos amb comerços oberts que sabien que havien de tancar però esperaven la publicació oficial del decret, prevista per aquesta tarda a les 17.00 hores”, ha lamentat Jover. A més, ha titllat de “poc responsable” l’actitud d’aquests propietaris i ha avançat que l’Estat posarà “tots els mecanismes” per fer complir la normativa i, en cas de reincidència, s’actuarà per la via penal.

Així, Jover ha puntualitzat que bars i restaurants han de romandre tancats, si bé les pastisseries poden atendre al públic en el seu horari habitual, però sense fer ús de les cafeteries annexes. Pel que fa als restaurants dels hotels, només poden obrir pels seus hostes i sense superar el 30% del seu aforament total.

Davant la por social de quedar-se sense aliments bàsics, Jover ha fet una nova crida a la calma assegurant que Andorra “no tindrà cap problema d’abastiment encara que es tanquin les fronteres”, una opció que l’Executiu continua sense plantejar-se. De tota manera, ha informat el ministre portaveu, des del Govern s’està amb contacte permanent amb els països veïns i si Espanya o França decidissin aïllar-se, “ens avisarien i nosaltres desenvolupariem les actuacions d’acompanyament necessàries”.

Per a totes aquelles persones que hagin de fer teletreball, Jover ha anunciat que a principis de la setmana que ve Andorra Telecom i FEDA presentaran un paquet de mesures extraordinàries per “ajudar-los”.

Col·laboració sanitària

Preguntat per la possible arribada de pacients que no puguin ser atesos als hospitals col·lapsats d’Espanya, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, més enllà d’estar “molt ben dimensionat” per la població actual del Principat, té capacitat de poder atendre malalts de fora. “Òbviament si veiem que tenim controlada l’epidèmia i disposem de més recursos que els nostres veïns, i aquests en un moment determinat estan desbordats, com no podria ser d’altra manera, nosaltres els atendrem”, ha explicat el ministre, tot matisant que aquesta “col·laboració sanitària” és mútua: “Si nosaltres tenim un brot o pic i a baix [a Catalunya] la situació està més controlada, ells faran exactament el mateix”.

Benazet també ha demanat que totes aquelles persones que no necessitin una revisió mèdica immediata o que pateixin patologies lleus, ajornin les seves vistes als centres de salut, perquè els professionals es puguin dedicar amb els màxims recursos a controlar l’expansió del coronavirus. En aquest sentit, des de l’Executiu s’ha arribat a un acord amb Espanya perquè se subministri de manera gradual el material sanitari necessari, com ara mascaretes o sabons desinfectants.

Si finalment es tanquessin les fronteres, Benazet ha assegurat que els medicaments, de la mateixa manera que els aliments, entrarien sense cap restricció.

PUBLICITAT
PUBLICITAT