PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les persones aïllades o hospitalitzades per coronavirus tindran la baixa per accident laboral

En cas de tancament o de reducció d'activitat de negocis, els empleats rebran la totalitat del salari i la meitat dels dies no treballats es consideraran vacances

Per El Periòdic

| SFGA

El Govern ha decidit aquest divendres aprovar un nou decret amb mesures complementàries, que s’afegeixen a les ja impulsades aquests últims dies, amb l’objectiu de reforçar la prevenció de contagi del COVID-19. El ministre Portaveu, Eric Jover,  ha anunciat que el decret, que es publicarà aquest dissabte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), determina el tancament d’establiments d’alta concurrència per “disminuir l’activitat i evitar el risc de contagi” al país.

En concret, el text decreta el tancament a partir de dissabte 14 de març i durant un període de fins a 15 dies prorrogable de tots els establiments d’alta concurrència coma ara els d’oci i lleure, dels gimnasos, dels bars, dels restaurants i de tots els establiments comercials. Queden exclosos del tancament, aquells comerços que venguin productes de primera necessitat, com ara les botigues d’alimentació i els supermercats, les farmàcies, metges i les benzineres o altres activitats com ara bancs, despatxos i/o oficines.

En l’àmbit laboral, el Govern ha acordat impulsar una Llei que modifica la de la Seguretat Social amb l’objectiu de donar cobertura a les persones en situació de baixa per detecció o sospites de Covid-19. Així, aquelles persones aïllades o hospitalitzades per coronavirus tindran una consideració de baixa per accident laboral, el que representa el cobrament del 66% des del primer dia.

També es modificarà el Codi de Relacions Laborals per garantir sempre la percepció de la totalitat del salari. Atesa la voluntat del Govern d’aplicar el principi de coresponsabilitat, els sectors afectats pel tancament o reducció de l’activitat, es repartiran de forma equitativa entre assalariats i empreses les conseqüències de l’aturada de feina. En cas de tancament dels locals per prohibició del Govern, una meitat dels dies es computaran com a vacances per al treballador menter que l'altra meitat l'haurà d'assumir l'empresa.

Crèdit de 60 milions d'euros

En aquest sentit, i tenint en compte l’impacte sobre el teixit econòmic del país, el Govern i Andorran Banking han acordat desenvolupar un programa de crèdits tous per a les empreses amb problemes de liquiditat de fins a un valor de 60 milions d’euros (més del 2% del PIB del país), i amb l’Executiu com a avalador. A més, el ministre Jover ha fet públic que “s’iniciaran els passos per activar el fons de compensació, un fons on l’Executiu i els comuns acumulen el 0,1% de les seves despeses”.

El Govern demanarà la seva activació al Consell General. De fet, també es preveuen ajornaments o fraccionaments d’impostos i taxes del Govern i dels Comuns. El ministre Portaveu ha destacat que les despeses i ingressos previstos per a l’any 2020 ja no són vàlids i, “s’hauran d’aturar aquells projectes menys prioritaris per tal d’ampliar, entre altres, els crèdits al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i a ajuts socials”.

D’altra banda, l’Administració de Justícia limitarà la seva activitat a les gestions necessàries com ara les guàrdies.

S’habilita un nou telèfon d’atenció: el 188

El Govern ha habilitat aquest divendres el telèfon 188 (+376 301188 en cas de trucar des de l’estranger) per centralitzar tota la informació relacionada amb el coronavirus. L’objectiu és descongestionar el telèfon 116, que queda reservat per a persones que han estat en contacte amb un cas confirmat de coronavirus o que provinguin de zones de risc i tinguin simptomatologies del virus, així com per a la resta d’emergències mèdiques.

PUBLICITAT
PUBLICITAT