PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern ordena el tancament de les escoles a partir de dilluns

Suspeses les activitats extraescolars i es recomana no anar a centres d’esport, d’oci i lúdics

Per Enric Revuelta, Tatiana Navarro

Les escoles del Principat es tancaran a partir de dilluns davant de l’alarma pel coronavirus. El Govern va decidir prendre ahir aquesta decisió arran del segon positiu confirmat al país, el d’una dona de 87 anys, que és familiar de dos docents de l’Escola Andorrana de Batxillerat. En tenir sospites que hi podria haver una transmissió comunitària del Covid-19, el Ministeri de Salut va decidir activar les mesures preventives i va acordar el tancament de l’escola andorrana de batxillerat a partir d’avui i la resta de col·legis ho faran a partir de dilluns davant la poca anticipació amb què s’ha pogut avisar les famílies. 

Aquesta mesura afecta tots els centres escolars del Principat de manera indefinida i a l’espera de nova ordre, incloses les escoles bressol, les escoles de primera i segona ensenyança, els centres de batxillerat, l’UdA i el centre de formació professional. L’Executiu en conjunt, amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va comparèixer ahir a la nit davant dels mitjans de comunicació per detallar les mesures preventives. En aquest sentit, van informar que hi podria haver un «alt risc» de transmissió comunitària i que s’ha decidit tancar les escoles com a mesura de prevenció perquè els infants i els joves són considerats «vectors de transmissió».

D’aquesta manera, també queden anul·lades les activitats extraescolars a biblioteques, museus i esplais  i totes les activitats esportives organitzades per les administracions públiques. En el cas de les activitats del sector privat, no s’obliga al tancament de gimnasos, de termolúdics o de discoteques, però sí que es recomana no assistir-hi o que almenys, en cas que hi acudeixi públic, que no se superi un terç de l’aforament per reduir el risc de contagis. D’altra banda, també es va decretar que a partir de dilluns el transport públic operarà amb un 30% de capacitat i que s’extremaran les mesures d’higiene. També es reduiran les visites al centre penitenciari llevat les que corresponguin als advocats. 

Crida a la calma

El cap de Govern, Xavier Espot, va apel·lar la ciutadania a mantenir «la calma» tot i que va admetre que la situació «és preocupant». «Ho hem de dir sense embuts», va afirmar Espot, que va afegir que la situació actual és «excepcional». «Vindran moments certament difícils on caldrà prendre decisions urgents o amb poca anticipació, però aquestes decisions les hem de desvincular de la política i els responsables polítics hem de confiar amb les autoritats sanitàries i els experts científics», va dir Espot, que va demanar alhora a «defugir» de «solucions miraculoses», en referència a un possible tancament de les fronteres, que durant la roda de premsa va quedar per ara descartat. En aquest sentit, va explicar que hi ha «solucions populistes que tots sabem que amb criteris sanitaris no tenen cap tipus de fonament», va dir el líder de l’Executiu.

Símptomes de pneumònia

La dona infectada de 87 anys va arribar a l’hospital amb símptomes d’una pneumònia que no estaven clars, per això es va decidir dur a terme l’analítica. A tres quarts de nou, les proves van determinar la infecció per coronavirus, motiu pel qual es troba aïllada a l’hospital. Els familiars de la dona que va donar positiu van coincidir amb turistes italians a l’Aneto, per la qual cosa Salut sospita que aquest hauria pogut ser l’origen de la transmissió del virus.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reconèixer que «els professionals sanitaris no van prendre les suficients precaucions perquè no van tenir en compte que hi hagués risc de coronavirus», raó per la qual s’està elaborant un esquema per determinar quines persones van poder estar en contacte amb la pacient. Al tancament de l’edició, dos metges es trobaven en fase d’aïllament als seus domicilis i un portalliteres i un professional de l’àmbit de la infermeria restaven a l’espera de l’informe.

El ministeri va decidir ahir prendre totes les mesures necessàries per contenir la transmissió de la infecció vírica i comptar amb els recursos sanitaris suficients per fer-hi front. Així, l’Executiu va anunciar la decisió de reprogramar les proves rutinàries i les proves sanitàries de caràcter no urgent, amb l’objectiu de reservar els objectius sanitaris a nous possibles casos d’infecció. «Ajornar-les fa que puguem disposar de més recursos», va afegir el ministre.
Pel que fa als espais de l’hospital, Benazet va recordar que «els dispositius actuals ja estaven dimensionats un pas per davant d’on estàvem» En cas que sigui necessari, els espais aïllats es poden ampliar a dos llits més a la Unitat de Cures Intensives i mitja planta més de llits a planta. «Veurem en quin escenari estem i adaptarem els recursos dia a dia», va afirmar.

Contenir la pandèmia

L’objectiu de les mesures, segons Benazet, és que «el focus que tenim dins no s’extengui i, alhora, protegir-nos de nous focus». Mesures que no passarien per tancar la frontera perquè «la corba de temperatura de les infeccions víriques fa pics que no tenen per què coincidir quan es passa la frontera», va afegir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT