PUBLICITAT

Nova eina per impulsar la participació ciutadana

La plataforma ‘Visc.ad’ arrencarà amb idees sobre l’economia circular

Per El Periòdic

Sílvia Calvó i Marc Pons, durant la presentació de la plataforma, ahir.
Sílvia Calvó i Marc Pons, durant la presentació de la plataforma, ahir. | SFGA/CEsteve

El Govern posa en marxa una plataforma digital que té com a objectiu principal fomentar la participació ciutadana. Segons va informar el secretari d’Estat de Participació Ciutadana, Marc Pons, a través de la plataforma creada sota el domini VISC.ad, es vol aconseguir un apropament entre les institucions i la ciutadania i, en aquest sentit, impulsar la transparència de l’ens «amb la intenció que la informació sigui accessible i útil per a la població». El projecte també està pensat com una eina de transparència i per fer arribar la informació a la ciutadania de manera ràpida, àgil i clara. L’apropament de la ciutadania a la presa de les decisions va ser un dels reclams en la manifestació de finals del 2018 per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans.


A la plataforma hi pot accedir tothom qui vulgui per tal de consultar la informació que s’hi disposa. Tot i així, segons va apuntar Pons, per interactuar amb aquesta informació i participar dels processos que s’hi presentin, l’usuari haurà de registrar-s’hi de manera anònima. Per altra banda, va apuntar que el públic objectiu és la població d’Andorra: «tota persona que treballa i viu al territori».

Primer procés participatiu

Durant la presentació del portal de participació ciutadana, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i Marc Pons, també van presentar el primer procés a disposició de la població. En aquest sentit, Calvó va destacar que  «aquest text legislatiu serà el primer impulsat amb la implicació i participació directa de la ciutadania no organitzada, que fixarà el grau d’ambició de la llei». Servirà, també, com a base per desenvolupar el Projecte de llei d’economia circular, a partir de la qual es vol fomentar la transició cap a un model sostenible a nivell ambiental, econòmic i social contraposant-se al model econòmic lineal actual, basat en extreure, utilitzar i llençar.


El procés de participació ciutadana en qüestió té l’objectiu de conèixer els hàbits i costums en relació al reciclatge i al consum del ciutadà i estimular canvis en aquestes accions. Per fer-ho, s’han establert tres vies de contacte entre el Govern i la població: la primera, que ja s’ha dut a terme, és una enquesta relacionada amb la temàtica mencionada que va impulsar el Centre de Recerca Sociològica (CRES) i que es va realitzar sobre una mostra de 750 andorrans i andorranes. Per complementar-la, s’ha posat una enquesta a disposició de tothom a la plataforma VISC.ad, que compta amb 19 preguntes que tenen la mateixa temàtica.


A banda d’aquesta primera mesura de recull de dades i coneixença de la població, s’impulsen dues sessions de treball. La primera vol fer reflexionar a la població sobre els plàstics d’un sol ús, el malbaratament alimentari i la consciencia sobre el consum de roba, calçat i tèxtil. La segona servirà per tractar la gestió dels residus. Les sessions tindran lloc durant el mes de març a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany respectivament. Després d’aquestes fases participatives, es recolliran idees i posicionament i s’elaborarà un document de retorn d’economia circular.


La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat també va explicar que la iniciativa de treballar per fomentar l’economia circular arriba després de la finalització del Pla Nacional de Residus (PNR), sobre el qual es van presentar recentment els resultats dels últims 20 anys. A partir de les conclusions contingudes en aquest Pla, doncs, l’Executiu pretén anar més enllà de la gestió lineal dels residus per fer la transició cap a un model circular, on els residus esdevinguin recursos. En aquest sentit, Calvó va destacar que «és necessari un canvi de paradigma en la forma de produir i consumir». La idea dels impulsors és que totes les fases del procés concloguin al llarg d’aquest any 2020. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT