PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les actuacions per incendis s’incrementen un 10%

Una quarta part dels focs es van registrar a Andorra la Vella i un 15%, a Escaldes-Engordany

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la celebració d’ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la celebració d’ahir. | Maricel Blanch

Durant el 2019, el Cos de Bombers va realitzar 287 intervencions per incendis, el que suposa un increment del 10% en comparació amb el 2018 i també la xifra més elevada de l’última dècada. Segons la memòria facilitada pel Govern ahir amb motiu de la celebració del seu patró, Sant Joan de Déu, les actuacions per incendi van recaure bàsicament en focs en habitatges, amb 83 casos, mentre que els incendis de tipus forestal o de vegetació en van representar 47. Per parròquies, un 25% dels incendis es van concentrar a Andorra la Vella i un 15% a Escaldes-Engordany. 

Tot i això, els incendis només van suposar el 5% de les 5.910 actuacions que va haver de fer el cos. Així, la majoria de sortides, 4.245 i el 72% del total, van ser per intervencions de tipus sanitari, seguides de les tècniques, 966 i el 16%, i les de salvament, 412 i el 7%. Pel que fa a aquestes últimes, es van reduir un 15% respecte a l’any anterior. 

 

Altres actuacions

Amb relació a les sortides sanitàries, 3.690 van ser per tipus primaris i només 554 per secundaris. Una vegada més, la majoria de casos es van situar a la capital amb un 30% del total i per davant d’Encamp amb un 25% i d’Escaldes-Engordany amb un 16%. Per la seva banda, els rescats de muntanya durant el 2019 van disminuir un 8% en comparació amb l’any anterior.

Preguntat pels especialistes que necessita el cos, el director dels Bombers, Joan Carles Recasens, va anunciar que s’està cercant un metge-bomber que millori el servei i treballi estretament amb els sis infermers que ja hi ha en les sis clau de treball del departament.Recasens també apuntar que en el darrer any, en global, el nombre d’actuacions es va incrementar un 5% generant així la posada en marxa d’un servei cada 62 minuts.

D’altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va confirmar la compra d’un camió escala. Una adquisició, segons Espot, «imprescindible» i que ja està prevista en una partida pressupostària d’aquest exercici per un cost de 700.000 euros. A més, Espot va considerar que les «millores  significatives» que s’han fet en el departament en els darrers vuit anys –quan ell eraministre– han «dignificat» i «prestigiat» la professió.

Finalment, la celebració va servir per entregar les medalles d’or en reconeixement als 25 anys de servei a 14 bombers i a dos de jubiliats i per fer un reconeixement a Isidre Pedescoll, bomber mort l’any passat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT