PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern construirà un centenar de pisos socials a la Borda Nova

El terreny l’ha cedit el comú i la primera fase estarà finalitzada entre finals del 2022 i inicis del 2023

Per El Periòdic

Filloy, Espot,Torres i Marsol, durant l’acte.
Filloy, Espot,Torres i Marsol, durant l’acte. | Maricel Blanch

Una de les prioritats del Govern és millorar la situació de l’habitatge al Principat. En aquesta línia, ahir es va firmar un protocol amb el Comú d’Andorra la Vella per construir habitatge social o de lloguer a preus assequibles en uns terrenys de 2.822,03 m2 a la zona de Borda Nova. El cap de Govern, Xavier Espot, creu que el projecte podria estar acabat al voltant de finals de l’any 2022 o a principis del 2023.

A través d’aquest protocol, que es materialitzarà amb un conveni que hauran d’aprovar el Consell de Ministres i el Consell de Comú, la corporació de la capital cedirà gratuïtament els terrenys a l’Executiu perquè s’hi construeixi. De moment, en una fase inicial es preveu un edifici amb 44 habitatges i un aparcament soterrat, del qual també se’n beneficiarien els veïns de la zona industrial i la resta de la parròquia. 

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va especificar que la capacitat del terreny previst per construir aparcaments és de 500 places i podria no suposar un cost molt elevat, gràcies «al desnivell del terreny». A més, va constatar que es tracta d’una zona «que té vocació d’esdevenir un servei residencial important». Per la seva part, Espot va anunciar que el Govern també es planteja construir un altre edifici amb 60 habitatges, en una segona fase.

Aquest projecte s’acompanya d’una partida pressupostària de 4,2 milions d’euros, que ja es va contemplar en el pressupost de 2020, i anirà enfocat a totes les famílies amb escassetat de recursos econòmics o amb dificultats per poder tenir accés a habitatges de lloguer. En aquest sentit, Espot va emfatitzar que actualment el Govern els està oferint recursos que «no són del tot idonis» i que la manca d’habitatge de lloguer a preu assequible és «una problemàtica social urgent».

Pel que fa als requisits que hauran de complir els ocupants d’aquests pisos, Espot va deixar clar que donaran prioritat a les persones més vulnerables econòmicament: «Es fixarà un preu públic d’acord amb els índexs de referència que dictamini l’Institut Nacional d’Habitatge i un cop decidit, s’haurà de valorar cada cas». En aquesta línia, va aclarir que el Govern podria proporcionar ajuts a aquells llogaters que no puguin pagar la totalitat del cost de l’habitatge.

També va anunciar una nova iniciativa legislativa: la creació de l’Institut Nacional d’Habitatge. Una entitat que, asseguren, “estarà desvinculada dels comuns i tindrà l’objectiu de promoure i esperonar les administracions per dur a terme més i millors polítiques d’habitatge en el país». Des del Govern esperen que estigui en vigor abans que s’acabi la construcció, en tant que serà «clau per definir els preus del lloguer». 

Per això, Espot va reivindicar la creació del fons publico-privat que també preveu la iniciativa. Aquest estarà destinat a la construcció i a la rehabilitació d’habitatge de lloguer que es nodrirà, des d’un primer moment, amb una aportació de 10 milions d’euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT