PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El poble avala la Constitució

Tres de cada quatre ciutadans que van anar a votar el 1993 van aprovar la Carta Magna

Per El Periòdic

El Síndic Jordi Farràs en la votació amb el cònsol major, Lluís Viu.
El Síndic Jordi Farràs en la votació amb el cònsol major, Lluís Viu. | Arxiu Comunal d\'Andorra la Vella

Dissabte se celebra el Dia de la Constitució, que recorda la data que els ciutadans del país van aprovar mitjançant un referèndum la Carta Magna. Era el 14 de març del 1993 i els vots positius al text van ser majoria, amb tres de cada quatre persones mostrant-se a favor. Per commemorar aquella jornada, l’Arxiu Comunal d’Andorra la Vella ho rememora en el document del mes.

Amb aquest assentiment per part de la població, la Constitució permetia que Andorra fos un estat de dret homologat internacionalment. Dels 6.910 vots emesos, van votar a favor 4.903 persones, significant el 74,2%, mentre que no hi van estar d’acord 1.706 (25,8%). La pregunta de la papereta era: «Voteu a favor del Projecte de Constitució del Principat d’Andorra, elaborat en concertació amb els serveis dels Coprínceps i adoptat pel Consell General en sessió extraordinària celebrada el 2 de febrer de 1993?». La parròquia en la qual hi va haver un major suport per part dels seus habitants va ser Escaldes-Engordany, seguida per Encamp i després d’Andorra la Vella. A la capital hi prenien part 2.894 electors, dels quals van participar-hi el 78,5%. Van anar a votar 2.271, dels quals 1.610 van fer-ho positivament (74,1%), mentre que 562 (25,9%) van optar pel no. Fins a 93 es van decidir pel vot en blanc, mentre que un total de sis van ser considerats nuls.

Amb l’arribada de la Constitució es van delimitar les competències del Govern i els comuns, i es va especificitar  a l’article 2.3 que «Andorra la Vella és la capital de l’Estat». Les corporacions van ser reconegudes com a òrgans de representació i administració de les parròquies, amb un funcionament d’autogovern en les seves delimitacions. També es van incentivar les regulacions del funcionament. El mateix any s’aprovava la Llei qualificada de delimitació de competències i el 1995 al Reglament de funcionament dels comuns. El funcionament es realitzava a través del Consell de Comú, per regular els assumptes d’àmbit i interès comunal, i la Junta de govern que seria l’òrgan executiu dins l’organització i les comissions, que representen la divisió del treball, amb la presència dels consellers de la majoria i la minoria, a més de tècnics. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT