PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’andorrà forma part de la campanya dels diversos parlars del català

La iniciativa utilitza els dialectes per defensar la unitat de la llengua

Per El Periòdic

Un volutari de l’entitat amb el cartell del parlar andorrà.
Un volutari de l’entitat amb el cartell del parlar andorrà. | Plataforma per la llengua

El català és un idioma que es parla en diversos països i que té diferents variants dialectals. Aquesta característica és la que empra precisament Plataforma per la Llengua per donar força a la unitat de la llengua i combatre els intents que es produeixen per tal de fragmentar-la. L’ONG del català arrenca una campanya de vídeos amb els parlars de diferents indrets, entre ells, l’andorrà.

La iniciativa Som 10 milions, som una llengua mostra la quantitat de persones que parlen l’idioma, en estat i regions d’Andorra, Espanya, França i Itàlia. Amb la campanya es busca que la diversitat dialectal no sigui un pretext per qüestionar la unitat de la llengua catalana. Des de Plataforma per la llengua s’assegura que «és lingüísticament una de les llengües més unitàries del seu entorn, especialment si es compara amb altres europees, com ara l’alemany, l’italià, el portuguès o el castellà», i que a vegades s’ha volgut fragmentar-la: «Fins i tot, s’ha dut a terme directament des d’algunes instàncies i institucions públiques, fet especialment greu, atès que no només constitueix un atac frontal envers un patrimoni lingüístic que hauria de ser orgullosament compartit pels estats i regions d’Andorra, Espanya, França i Itàlia, sinó també un menysteniment absolut del rigor científic i acadèmic dels experts en la matèria lingüística».

En els vídeos de la campanya, en els quals surten voluntaris de l’entitat de diferents indrets, diuen la frase «Som 10 milions que parlem...» en la seva varietat de català, com per exemple l’andorrà, mallorquí, gironí, alguerès, valencià, tortosí, pallarès o eivissenc, entre d’altres.

PUBLICITAT
PUBLICITAT