PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CEA vol ajuts per les empreses més afectades

El coronavirus ha fet disminuir l’activitat econòmica un 30%

Per El Periòdic

Iago Andreu i Gerard Cadena abans de la reunió.
Iago Andreu i Gerard Cadena abans de la reunió. | El Periòdic

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) forçarà una reunió amb el Consell Econòmic i Social per tirar endavant mesures per alleujar les afectacions que està tenint l’epidèmia del coronavirus en el teixit empresarial andorrà. Després d’una reunió amb els associats celebrada ahir a la seu de la CEA, el director gerent de la patronal, Iago Andreu, va revelar que algunes de les mesures estarien enfocades a la flexibilització de pagaments d’impostos o de caràcter laboral. Per exemple, va constatar que «es podrien establir torns fixos amb els mateixos treballadors, per evitar un possible contagi comunitari».

Una de les altres idees que es van posar damunt de la taula va ser la possibilitat d’avançar les vacances al personal d’aquelles empreses que es vegin obligades a tancar o reduir la seva activitat, segons va afirmar Iago Andreu. En aquesta línia, va constatar que hauran de ser «responsables i realistes» i «que ajudin a les empreses amb més dificultats econòmiques».

És per això, que des de la patronal comencen a reclamar que s’estudiïn accions com fraccionament, ajornament i flexibilització de pagaments d’impostos i cotitzacions o, inclús, un possible programa de crèdits tous per a aquestes empreses. També es plantejarien mesures extraordinàries a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Tot i així, van insistir que encara han d’acabar de concretar-ho durant el transcurs d’aquesta setmana. El president de la CEA, Gerard Cadena, va informar que alguns sectors comunicaran les seves propostes en els pròxims dies i que preveuen presentar les mesures a Govern la setmana vinent per tal que «s’implementin com més aviat millor».

De fet, des de la CEA alerten que el Principat encara es troba en una fase inicial i que per tant, no hi ha una problemàtica evident. Tanmateix, reconeixen que és una preocupació rellevant pels sectors empresarials perquè “l’afectació de l’epidèmia segueix un comportament ascendent i va afectant progressivament». Així, destaquen que és probable que es repeteixi la situació que s’està produint a altres països veïns i que cal «prevenir-ho».

De moment, en el que portem de mes de març la CEA xifra les pèrdues de vendes en un 30%, respecte de l’any passat. Confirmen que els sectors més afectats són la restauració, l’hostaleria i el comerç. A més, des de l’Associació Nacional de Negociants Importadors i Exportadors de Mercaderies també van exposar que estan tenint problemes amb l’arribada d’alguns materials industrials que provenen de les zones de risc.

Tot i així, van aclarir que no s’estan desenvolupant problemes pel que fa als productes de primera necessitat i van fer una crida a la calma. Per altra banda, Cadena va mostrar-se tranquil quan se’l va preguntar per un possible tancament de la frontera amb Catalunya i Espanya, el director va incidir que la connexió principal és amb la província de Lleida la qual «és una de les menys afectades» del territori català, va afirmar.

Avui dia, la patronal valora positivament les mesures impulsades pel Govern però convé necessària la reunió amb el Consell.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT