PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nombre de visitants als museus supera els 190.000

La xifra suposa un augment superior al 6% respecte al 2018

Per El Periòdic

Façana del Museu Fàbrica Reig.
Façana del Museu Fàbrica Reig. | El Periòdic

La xifra de visitants que l’any passat es van acostar als museus i monuments nacionals va augmentar més d’un 6% respecte al 2018, significant un total de 191.281 persones. La dada reuneix equipaments de titularitat pública (estatal i comunal), privada i mixta.

L’entrada de visitants a aquests centres torna a ser positiu respecte a la caiguda que hi havia hagut en l’any anterior, ja que mentre el 2017 havien estat 181.203 els visitants, el 2018 van ser-ne 179.974. L’equipament amb una major afluència va ser el Museu Fàbrica Reig, amb un total de 21.616 persones, que va tenir «un augment destacat de visitants», com destacava la cap de l’àrea de Museus, Marta Planas. El van seguir la Casa de la Vall (19.320) i el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (17.930). En aquesta ocasió no hi és present el Museu Carmen Thyssen Andorra, que tot i que forma part de la Taula de Museus, no presenta les dades fins a concloure les seves exposicions, i aquestes temporalment no coincideixen amb el període anual. Tampoc hi figuren les estadístiques de l’Andorra Romànica ni de l’església de Santa Coloma, que van passar a ser integrats a l’Espai Columba. Per contra, en aquesta ocasió sí que hi està encabit el Camí Hidroelèctric d’Engolasters.

Entre els monuments, la dinàmica continua sent similar a la de períodes anteriors. El Santuari de Meritxell es troba en primer lloc amb 16.063 persones que van realitzar la visita guiada, de les 176.141 que van comptabilitzar-se que van ser presents a l’edifici, que des del 2016 supera cada any els 110.000 visitants. Va seguir-lo Sant Joan de Caselles amb 15.475, incrementant les xifres en gairebé un 6%. També destaca el creixement de Sant Climent de Pal, que amb l’entrada gratuïta va arribar a 2.972.

Respecte a l’afluència a les instal·lacions gestionades pel Ministeri de Cultura, va ser de 109.998 persones (62.838 als museus i 47.160 als monuments). Aquesta dada suposa «un increment notable respecte dels dos anys precedents», en què es van comptabilitzar 108.888 i 106.643 visites, respectivament. En el cas dels museus, tal com va indicar Planas, «es deu, sobretot, a la posada en funcionament precisament de l’Espai Columba».

Incentivar els joves

La ministra de Cultura, Sílvia Riva, va presentar ahir el projecte educatiu Els museus donen joc, que pretén augmentar la presència dels infants en els centres culturals del país. Riva va fer la presentació de la proposta, que engloba vuit museus i monuments del Principat, acompanyada de Planas, i la creadora de la iniciativa, la pedagoga Olga Armengol. El projecte consta de vuit fascicles –un per a cada museu– on es descriu cadascun dels espais i s’inclouen jocs per donar a conèixer el patrimoni i la història nacional. Cada fulletó està presentat per un membre dels Valira, una família fictícia creada per a l’ocasió, que vol ser una presentació de la societat andorrana, amb una mostra intergeneracional de fills, pares i avis. La iniciativa, segons Riva, «serveix tant per a famílies com per al col·lectiu docent que visita els museus amb els alumnes». La ministra també va afegir que, en un futur, hi ha la voluntat «d’ampliar la família» amb nous museus i centres culturals del país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT