PUBLICITAT

L’ús de les bosses de plàstic es redueix del 35% des del 2017

Com alternativa, es van distribuir 40.000 bosses de reixeta

Per Alexandra Baulina

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, va exposar ahir dimarts, conjuntament amb Sílvia Ferrer, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat, que les bosses de plàstic d’un sol ús es van poder reduir del 35% des del 2017 al 2019, en particular, gràcies a la implantació del reglament que va entrar en vigor l’any 2017 i que es va aplicar especialment als centres comercials en el marc del balanç del Pla Nacional de Residus que va crear-se l’any 2001 i va tancar la seva etapa aquest principis de 2020. 

En aquest sentit, el nou reglament de reducció de consum de les bosses de plàstic va entrar en vigor l’any 2017 per a reduir el consum de les bosses de plàstic d’un sol ús, fomentant així  que durant els dos anys de funcionament es va anar fent paulatinament la distribució d’aquestes bosses de plàstic de caixa. El que equival, va destacar Silvia Ferrer, a més d’1 milió de bosses de plàstic que no es van distribuir. D’aquesta manera, també durant el 2019, el Govern va fer una campanya de distribució de 40.000 bosses de reixeta, que són aquestes bosses que es van distribuir als grans supermercats, durant el Dia mundial del Medi Ambient i durant la setmana europea de prevenció de residus, i que serveixen per agafar fruita, verdura i per a deixar d’utilitzar les bosses de plàstic lleugeres que va indicar Ferrer, «només s’utilitzen una vegada i directament esdevenen un residu». A més a més, es van fer campanyes als supermercats per a recordar a la ciutadania la importància d’utilitzar les bosses reutilitzables per la compra.

D’una altra banda, els resultats del Pla Nacional de Residus van ser satisfactoris en matèria de recollida selectiva, concretament perquè les fraccions de vidre, d’envasos i de matèria orgànica van seguir una tendència moderada a l’alça. Per exemple, el vidre va augmentar un 1,2 % del 2018 al 2019; pel que fa als envasos, va haver-hi un augment del 2,4% així com la matèria orgànica, va créixer un 13,1%. Per tant, doncs, els objectius que es van plantejar al Pla Nacional de Residus es van assolir, va senyalar Ferrer.

Per acabar, aquest any 2020, el Ministeri de Medi Ambient tanca una etapa satisfactòria amb el Pla Nacional de Residus perquè els objectius estan assolits i començarà una nova etapa aquest any 2020 per anar més enllà d’una gestió de residus i anar cap a un pla d’economia circular.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT