PUBLICITAT

Afectats pel coronavirus

El MoraBanc i l’FC Andorra jugaran els seus duels a porta tancada per prevenció i es posposa fins al 2021 el Congrés de Turisme de Neu i Muntanya per l’allau de baixes de ponents

Per Miquel López-Egea, Tatiana Navarro

El Poliesportiu d’Andorra llueix buit, tal com passarà aquest diumenge.
El Poliesportiu d’Andorra llueix buit, tal com passarà aquest diumenge. | MARICEL BLANCH

L’epidèmia del Covid-19 està comportant l’ajornament de molts esdeveniments importants al país com a mètode preventiu. A més, en l’àmbit esportiu, els equips que competeixen a Espanya ho hauran de fer a porta tancada, després que el consell de ministres de l’Estat espanyol aprovés la proposta del Consejo Superior de Deportes en la qual es va anunciar que les dues pròximes jornades de les lligues de futbol i de bàsquet serien a porta tancada.

En aquest sentit, el MoraBanc Andorra haurà de disputar el partit de diumenge a les 12.00 hores contra el RetaBet Bilbao Basket sense públic, és a dir, se celebrarà amb tan sols el personal mínim i ni la premsa hi tindrà accés. El president del club, Gorka Aixàs, va explicar que «ho hem conegut al matí i tal com ho hem sabut, ho hem comunicat al Govern d’Andorra». Així, va lamentar «les molèsties que causarà als socis i aficionats que no podran accedir al pròxim matx» i va assegurar que «és una mesura excepcional». «Espero que tingui poc recorregut», va desitjar, tot recordant que es tornarà íntegrament els diners a totes aquelles persones que hagin comprat una entrada.

També va considerar que tot i que Andorra és un altre estat, «estem en una competició que és l’ACB i que depèn del CSD i del ministeri espanyol, no tenim opció de triar». A més, no es va voler atrevir a valorar l’impacte econòmic que això tindrà per a l’economia del club i de la competició i va afirmar que «el debat d’ajornar les competicions es pot produir si la situació s’allarga». Cal recordar que el mateix Bilbao va manifestar ahir en un comunicat que «el club és partidari de la suspensió temporal de la competició fins que la crisi s’estabilitzi perquè ni empleats del club, ni aficionats, ni mitjans de comunicació puguin veure’s afectats».

Per una altra banda, a falta que la Reial Federació Espanyola de Futbol ho confirmi durant la jornada d’avui, a més de la Primera i la Segona Divisió, la Segona B i la Tercera, així com tots els partits del futbol modest, es disputaran a porta tancada, fet que implicarà que el duel que disputarà l’FC Andorra al camp de la UE Llagostera dissabte a les 16.30 es faci sense públic. Encara que hi podria haver canvis en els pròxims dies perquè diversos clubs i l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) van demanar al CSD que suspengui tots els partits per la salut dels futbolistes.

Per tant, la mesura del CSD afectarà altres entitats del país que hauran de jugar a porta tancada quan les seves federacions els hi notifiquin. Serà el cas de l’Andorra HC, el CV Encamp o el CE Sant Julià, encara que els equips Enfaf o de la base de l’FC Andorra, que estan adscrits a la Federació Catalana de Futbol, ho sabran entre avui i demà. Així mateix, la Federació Andorrana d’Esquí, la Federació Andorrana de Muntanyisme o la Federació Andorrana de Natació, entre altres, ja han vist o poden acabar veient el seu calendari de competicions afectat per l’epidèmia. 

En aquest aspecte, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir que «es jugaran les competicions que es disputin entre equips del país» però que si juga un equip d’Andorra amb un d’Espanya, «estem en una situació de risc i s’hauran de prendre decisions, no sé si convindria que no juguessin». «Ho anirem resolent a mesura que es vagi presentant, sabent amb quina situació vénen al nostre país», sentenciava. 

El Govern i l’OMT ajornen el Congrés de Turisme de Neu i Muntanya per les cancel·lacions

Les restriccions de viatge dels països i de les organitzacions participants, el nombre de ponents que van optar per fer les conferències de manera temàtica -9 de 20- i la forta anul·lació van fer al ministeri de Turisme i a l’Organització Mundial del Turisme prendre la decisió ahir de posposar el Congrés de Turisme de Neu i Muntanya. L’esdeveniment, que comptava amb Canillo com a parròquia amfitriona, havia de començar demà i allargar-se fins divendres.

«No s’ha quantificat encara l’impacte que pot tenir», va afirmar la ministra de Turisme, Verònica Canals, assegurant que la pròrroga del Congrés «ens ha fet guanyar tant en temps com en despeses». Això ha fet que les pèrdues de producció no siguin tan superiors com si s’hagués anul·lat l’esdeveniment.

«Fa un dia i mig que van augmentar les anul·lacions arran de l’evolució de les polítiques restrictives», va explicar la ministra, però també pel canvi en el funcionament de les xerrades, ja que «les intervencions per videoconferència limitaven l’intercanvi i el diàleg» entre ponents i participants.

El director executiu de l’OMT, Manuel Butler, ha donat suport a la decisió presa, donat que «no es garantia la qualitat del contingut del congrés. En aquest sentit, ha assegurat que no és la malaltia, sinó «el virus del pànic el que està afectant el panorama internacional», provocant en el sector del turisme un «xoc en la demanda». «Pot generar en l’opinió pública un pànic respecte a quelcom que és un virus desconegut», va afegir.

Butler va descriure els resultats de diferents estudis d’organismes internacionals, com el de l’Organització Mundial del Comerç, que aquesta setmana xifrava en un bilió d’euros el dany econòmic. El director executiu ha recordat a més l’informe de l’OMT en el qual corregien el creixement global del sector, passant d’entre el 3% i el 4% a un decreixement d’entre el -1% i el -3%. 

La crisi «està afectant només a la demanda i no a l’oferta», va apuntar Butler, afectada per les restriccions de moviment i per una qüestió psicológica. Amb tot, va considerar que «el sector turístic es caracteritza per la seva gran resiliència» i, quan l’epidèmia s’hagi controlat, la recuperació serà «ràpida i forta». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT