PUBLICITAT

Els divorcis es podran demanar tres mesos després del matrimoni

Els canvis a la Llei de la persona i la família preveuen que les unions de persones del mateix sexe siguin ‘casaments’

Per El Periòdic

Ester Molné a la roda de premsa de presentació de la Llei
Ester Molné a la roda de premsa de presentació de la Llei | Maricel Blanch

Els grups parlamentaris de la coalició de Govern, formada per Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, van presentar ahir la modificació de la proposició de Llei de la Persona i la Família, que si no hi ha cap imprevist obtindrà l’aval del Consell General, i que, entre altres mesures, preveu una reducció del termini per aconseguir el divorci. Es passarà de l’exigència que contempla la legislació actual de justificar tres anys de convivència de la parella a demanar que hagin transcorregut tres mesos des de la celebració del matrimoni.

D’aquesta manera, segons els grups, s’acabarà amb la necessitat de justificar la decisió buscant «causes i culpables» de la crisi de parella i, en aquest sentit, no caldrà seguir un primer procés de separació dels conjugues per obtenir el divorci. Tal com van explicar les conselleres generals de Demòcrates, Ester Molné, i de Liberals, Sílvia Ferrer, i el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, el document que conforma la llei és «un text que engloba tot el contingut legislatiu que s’ha anat elaborant en aquesta matèria fins a l’actualitat». En aquest sentit, se simplifica la normativa en aquesta matèria ja que quatre lleis i altres normes que actualment són vigents passen a integrar-se sota un únic text legal. Tot i així, tenint en compte que la família és un «concepte evolutiu», la proposició aporta noves mesures relacionades amb els drets de la persona i la família. 

Mesures actualitzades

Durant la roda de premsa de presentació de la proposició celebrada ahir, els consellers van destacar la mesura que proposa l’eliminació terminològica dels conceptes matrimoni civil i unió civil, que actualment distingeix els matrimonis entre persones de sexes diferents i els matrimonis entre persones del mateix sexe respectivament. En aquest sentit, els dos tipus d’unions s’englobaran sota l’expressió «casament civil» . Segons va apuntar Molné , «la Llei qualificada de matrimoni considera els mateixos efectes jurídics sobre els dos tipus d’unió» i que per això «s’ha optat per donar-los el mateix nom». A banda del casament civil, es mantindrà el matrimoni canònic. 

A banda d’això, se suprimiran les proclames en el casament civil. Així, no hi haurà la publicació de les dades de la gent que vol contraure matrimoni al BOPA, però es mantindrà l’expedient del Registre Civil. També en referència a aquesta temàtica, es va anunciar que es modificarà l’edat legal per casar-se, que passarà dels 16 anys actuals als 18. Finalment, el text presenta l’obligació dels progenitors d’escoltar els menors a l’hora de prendre les decisions que els afectin, sempre que tinguin més de 12 anys.

Propers tràmits

La proposició de Llei de la persona i la família es va enviar al Col·legi d’Advocats i al Consell Superior de Justícia la setmana passada. Actualment, s’espera que en un termini de dues setmanes els organismes mencionats aportin observacions sobre el text. Una vegada s’hagin fet les esmenes pertinents, la Llei s’entrarà a tràmit parlamentari.
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT