PUBLICITAT

Innovació i sostenibilitat per impulsar la transformació del sector turístic

Ministres de 17 països es reuneixen a Andorra la Vella per tractar els eixos que permetin el canvi

Per El Periòdic

Presentació de la Cimera Iberoamericana
Presentació de la Cimera Iberoamericana

Andorra la Vella acollirà, avui i demà, la Cimera Iberoamericana de ministres de Turisme, que té com a nucli d’acció la transformació del sector a partir de la innovació i la tecnologia; la formació i la capacitació i la sostenibilitat. A partir d’aquests tres eixos es fonamentaran deu línies estratègiques per aplicar la teoria plantejada. A la reunió hi participen 17 països.


L’acte de presentació de l’esdeveniment, que va tenir lloc ahir al vespre, el va encetar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que va voler destacar la importància que té el turisme per a l’activitat econòmica de la ciutat i el país. La intenció, però, segons va dir, és reconvertir-lo: «Vivim, especialment, del turisme de compres, i ens hem de reinventar a la nostra mida i dins d’un model basat en el turisme diversificat. Avui, el turisme d’esquí és un gran atractiu nacional que complementa el de compres. Hem de continuar apostant per nous atractius, especialment durant la temporada d’estiu». 


També va voler destacar que Andorra la Vella treballa per adaptar-se «a les noves modes i als canvis de prioritats dels ciutadans i dels visitants». En aquest sentit, va especificar que es pretén construir una capital que complementi el turisme de compres amb experiències. Tot això, tenint en compte que cal treballar amb apostes sostenibles.


La cònsol major va ser precedida pel director executiu de la Organització Mundial del Turisme (OMT), Manuel Butler, que va destacar que el turisme, per la transversalitat que presenta, té un paper inestimable per accelerar el canvi cap a una societat més sostenible i més justa: «S’afirma que per ser competitiu s’ha de ser sostenible, però la clau de la sostenibilitat està al factor social. No oblidem que el turisme està centrat en les persones. Si centrem les polítiques al sector social, avançarem de manera més accelerada cap a un món millor i més just». 


En aquest sentit, va afirmar que palanques fonamentals com la cultura, la gastronomia o el turisme rural, actuen també en aquesta direcció.


Al seu torn, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, es va referir a l’«entreteniment» com un dels eixos de creixement de les economies dels països i que, per tant, el turisme tindrà un paper important que contribuirà a aquest creixement. En aquest sentit, va expressar que està convençuda que el turisme incrementarà. Per tal que augmenti, però, cal que el desenvolupament del sector es faci tenint en compte elements com «la sostenibilitat, la inclusió o el treball digne». 


Grynspan va remarcar que considera que la trobada ministerial d’aquests dies servirà per debatre els reptes que planteja el turisme, com pot ser l’estacionalitat o la millora de la cadena de valor incloent-hi indústries culturals i gastronomia com a elements centrals. En aquest sentit, va incidir en que això significarà que s’hagi de fer un debat més transversal, ja que també hi ha implicats altres sectors economics.


Per altra banda, la secretària general iberoamericana va posar en valor que el projecte que es reprèn a Andorra inclogui el tema de la innovació, que considera «fonamental» per poder complir amb els objectius de desenvolupament sostenible. 


L’última intervenció de la presentació de la reunió Iberoamericana la va realitzar la ministra de Turisme del Principat, Verònica Canals, que va voler destacar el fet que «encara que tots els països són diferents, els centres d’interessos estan reflectits» en els tres eixos sobre els que es debatran i es derivaran les deu línies estratègiques que conformaran una declaració que s’aprovarà, o no, en el marc de la trobada de caps d’estat i govern iberoamericans que Andorra acollirà el mes de novembre d’aquest mateix any.

PUBLICITAT
PUBLICITAT