PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Homenatge a la figura de la dona a ‘¡Pan y Rosas!’

És un projecte que combina ball, dansa, poesia i pintura

Per El Periòdic

Cartell de l'espectacle
Cartell de l'espectacle | El Periòdic

Espectacle multidisciplinari dedicat a la història i l’origen del Dia Internacional de la Dona Treballadora, de totes aquelles que en un inici van lluitar pels seus drets laborals i socials, i les que continuen fent-ho. ¡Pan y Rosas! es realitza demà a l’Auditori Claror del Centre cultural i de congressos lauredià (18.00 hores) amb la col·laboració d’una seixantena de persones.

Aquesta funció es va estrenar el 2017 a Santander, en la que va ser una idea original de l’artista Carmen Mayskaya, i que es representa al Principat mitjançant la iniciativa de Patri Ramos, que va prendre part en l’estrena del projecte fa dos anys a la capital càntabra. L’espectacle inclou dansa espanyola, urbana, expressiva, poesia recitada en viu, ball flamenc i neoclàssic, acompanyat per la pintura realitzada en directe, representant la figura i el paper de la dona, amb temes que abasten diverses perspectives, passant per les penes i les alegries, les necessitats i les condicions de les dones d’avui en tots els seus papers. S’utilitzen dos idiomes, el català i el castellà, amb textos cantats en euskera i anglès.

Óscar Sánchez, director adjunt de la Coral Rocafort, indicava que «aquesta obra és una oda a la figura de la dona. És una crida a la defensa dels seus drets a l’igual que els de l’home amb tota la força de la simbologia del que representa i la història a la qual fa referència». És una funció viva, que «s’adapta a cada representació gràcies a la versatilitat de la seva creadora. Sempre representa el mateix fons, però crec que mai ningú podrà dir que ja l’ha vist, perquè aquestes adaptacions fan que cada vegada sigui diferent. Per a algú que no la conegui la descobrirà allà on la vegi, però qui la conegui, que no s’esperi a tornar-la a veure com l’hagi vist».

L’obra està orgnitzada per la Coral Rocafort, amb un suport del Comú de Sant Julià de Lòria i amb la col·laboració de col·lectius com l’Esbart Lauredià, l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella i la Coral Carol a Musique.

PUBLICITAT
PUBLICITAT