PUBLICITAT

Nova reunió de coordinació per prevenir l’impacte de la nevada

L’episodi preveu una acumulació de fins a 30 cm a Arcalís i a Grau Roig

Per Alexandra Baulina

En el marc del dispositiu de nevades, una reunió de coordinació entre els diferents departaments que s’activen en cas de possibles nevades va tenir lloc el passat dilluns i una altra ahir divendres amb l’objectiu de fer el seguiment de la previsió meteorològica per a poder reaccionar el més aviat possible en el cas que es compliqui la situació a la xarxa viària.

En el marc del dispositiu de nevades, ahir es va produir una rsegona reunió de coordinació entre els diferents departaments que s’activen en cas de possibles nevades, que dona continuïtat a la que va realitzar-se dilluns passat. L’objectiu és fer el seguiment de la previsió meteorològica per poder reaccionar el més aviat possible en el cas que es compliqui la situació a la xarxa viària.
Aquestes reunions són preventives, és a dir, serveixen per analitzar la informació que facilita el servei meteorològic, per veure com evoluciona l’avís que està actiu des del 2 de març per vent i neu, i per a veure com actuar des dels diferents departaments del Govern i dels comuns.

En aquest sentit, les corporacions també intervenen en les fases preventives de nevades, en concret, van participar els responsables de les parròquies d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany per tal de «programar la feina des del propi òrgan comunal». en el qual «cada responsable del seu departament s’encarrega de fer la distribució dels recursos que té», va explicar Cristian Pons, director de Protecció Civil, per tal de treballar de manera transversal entre tots els actors participants. En particular, els comuns tenen unes responsabilitats a carrers i carreteres secundàries que, per exemple, el COEX no té perquè «bàsicament es dedica a fer la neteja de les carreteres generals». Aquests procediments serveixen per  treballar tots millor i aprofitar finalment els recursos que tenen des de les administracions.

Arrel dels problemes que hi van haver a la última nevada, els diferents departaments van revisar els protocols preestablerts «entre els uns i els altres», tornar a identificar els sectors, repartir les tasques i fer reunions abans de que «arribi l’esdeveniment en base als butlletins meteorològics» per tal de disposar d’un dispositiu preventiu. A més d’informar a la població a través de les xarxes socials, avisar els usuaris de la via a través dels panells d’informació variable, gestionar el desplegament d’efectius de la Policia, dels agents de circulació i de les màquines del COEX, «tot això a nivell preventiu», va exposar Cristian Pons. 

A nivell de previsió, la caiguda de neu es va intensificar ahir a partir de les 18.00 hores fins la nit a tot el Principat. Per ordre de valor, a Ordino i a Canillo, tot i no estar a la mateixa cota, s’esperava que s’acumulin uns 10 centímetres de neu i a altres punts de més alçada, com és a la zona d’Arcalís o de Grau Roig, la previsió era d’uns 30 cm. Durant el dia d’avui, les precipitacions quedarien restringides al nord del país. A nivell de restriccions, a França hi ha per a vehicles superiors a 19 tones que es mantindrà fins a avui a la tarda i, en principi, també s’han disposat d’equips de viabilitat hivernal per a mantenir oberta la carretera d’accés a Andorra. El risc d’allaus passa al nivell 4 i es demana als ciutadans sobretot de tenir precaució, respectar les consignes de seguretat i evitar, dins del possible, sortir fora de recorreguts no habilitats, perquè «hi haurà certa acumulació de neu d’aquesta nit», va assenyalar Pons.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT