PUBLICITAT

Salut afirma que l’epidèmia de coronavirus està controlada al país

El pacient ingressat per afectació dona negatiu al primer control i està en espera pel resultat del segon

Per El Periòdic

Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa de Salut
Joan Martínez Benazet durant la roda de premsa de Salut | SFGA/JAViladot

Segons va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ahir, en una comparaixença a Govern, Andorra es troba en «Fase 1» d’afectació per coronavirus. Això significa que l’epidèmia està controlada i continguda. Així, ha destacat que l’únic pacient ingressat per afectació «ha donat negatiu en el primer control» i actualment està en espera per fer-se la segona prova que determinarà si se li dóna l’alta, o no. 


El ministre de Salut va explicar que s’han determinat tres fases de desenvolupament de l’epidèmia. En aquest sentit, una zona està en «Fase 2» quan «hi ha un petit focus a un país on hi ha hagut una transmissió comunitària». Itàlia, amb 3.089 casos a dia d’avui, es troba en aquesta fase. Finalment, la «Fase 3» de l’epidèmia es declara «quan les mesures de contenció han fracassat, que és el que passa amb la grip habitualment, i l’epidèmia està en transmissió comunitària».


Durant la comparaixença, Benazet també va voler destacar el fet que els dos pacients ingressats aquesta setmana amb símptomes de Covid-19 van donar negatiu a les proves. Es tractava d’una dona de 31 anys que va compartir avió amb un cas positiu de coronavirus, i d’un noi de 20 anys que va estar en contacte amb el pacient ingressat al Principat. El responsable de la cartera de Salut, en aquest sentit, va considerar que aquests fets determinen que «les mesures que s’estan prenent son eficaces i els resultats ens son favorables. Això vol dir que els protocols que tenim de seguiment del contactes funcionen molt bé. Estem en una fase de contenció de la malaltia i això és molt important». 


En aquesta línia, va determinar que «Andorra no presenta cap risc». Per tant, va consierar que «els turistes poden venir i omplir les nostres pistes d’esquí perquè el país està en una situació de plena seguretat en quant al coronavirus». Tot i així, va reconèixer que davant l’epidèmia «pugui haver-hi nerviosisme». En aquest sentit, va explicar que des del Departament de Turisme del Govern es treballarà per «fer entendre a la gent que ens visita, que si presenta algun símptome estem preparats per atendre’l i proporcionar informació per saber com reaccionar i com posar-se en una situació de control i seguretat». Va apuntar que «si algú detecta que té símptomes, no es desplaci a Urgències. El que s’ha de fer és trucar al 116 i el SAAS l’anirà a buscar al domicili». 


Va afegir, també, que l’ús de mascaretes per evitar contagiar-se «no serveix absolutament de res, el que serveix per protegir-te son els hàbits socials que s’estan traslladant a la població: mantenir una certa distància, no fer salutacions efusives amb contacte, rentar-se les mans i estornudar protegint-se amb el colze o amb un mocador que després es llenci». A més a més, ha considerat que «cal prendre mesures per protegir a les persones més fràgils: les persones de més edat, les que tenen patologies cròniques importants, transtorns en la immunitat, malalties cardiovasculars, etc.». 


Finalment, en termes generals, Martínez Benazet va explicar que «aquesta setmana hem mantingut reunions amb els professionals de Salut per explicar-los com està evolucionant la malaltia, i les recomenacions que cal donar als ciutadans». També va apuntar que «al llarg de la setmana que ve es preveu una reunió amb els metges d’atenció primària» que haurien d’actuar si el país entrés a la segona fase de l’epidèmia. Ha afegit, també per aquesta temàtica, que està pendent de determinar una data per reunir-se amb el Director General de Salut d’Occitània.

Seguretat del personal mèdic // Per altra banda, el ministre de Salut va explicar que es recomana no dur a terme congressos mèdics al Principat ni que els metges viatgin a l’exterior a fer-ne per tal de vetllar per la seguretat del professionals sanitaris i assegurar-se, així, de disposar-ne si la situació del país ho requereix.

Andorra i Espanya posen en comú protocols per alertes sanitàries

El dimecres passat, Joan Martínez Benazet, ministre de Salut, es va reunir amb Salvador Illa, actual Ministre de Salut de l’Estat Espanyol, per compartir metodologia en matèria sanitària i, entre d’altres coses, «parlar de coronavirus». En aquest sentit, segons va explicar el ministre andorrà, van posar en comú algunes mesures per informar a la població sobre l’epidèmia i també van parlar dels estocs de material de seguretat, com son les mascaretes i les bates. Benazet es va mostrar satisfet davant el fet que Espanya «ha garantit el subministrament de material de protecció de manera responsable». 


A banda d’això, van parlar sobre un acord entre Espanya i Andorra per la col·laboració de serveis sanitaris per a la població de La Seu d’Urgell. En aquest sentit, el ministre andorrà va explicar que «la voluntat del ministre Illa és solventar aquesta situació per tal que les persones de l’Alt Urgell puguin fer més prestacions sanitàries a Andorra, com podria ser el cas de la Unitat de Cures Intensives (UCI), però ens va demanar que deixéssim passar temps fins que el tema l’epidèmia del coronavirus es rebaixi, per poder fer un document marc que permetés qualsevol modificació segons les necessitats dels ciutadans catalans i les que tinguem els andorrans, per donar-los assistència». 


Finalment, el ministre andorrà va explicar que durant la trobada amb Salvador Illa, van parlar sobre el model sanitari que té Andorra. En aquest sentit, Benazet va explicar que Illa «es vol desplaçar i conèixer-lo en detall, perquè troba molt interessant l’evolució que estem fent i en la manera de treballar en xarxa», però de la mateixa manera que passa amb el document marc esmentat anteriorment, «caldrà esperar que baixi la pressió del coronavirus».

PUBLICITAT
PUBLICITAT