PUBLICITAT

Un estudi apunta que la bretxa de sou entre homes i dones és del 22%

La bretxa salarial és del 22% que en algun sector pot pujar al 40%

Per Alexandra Baulina

L’estudi Dones invisibles d’Andorra va ser presentat ahir dimecres amb la presència de l’autora, Magda Mata, el Director del CRES, Joan Micó, i la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas Duró per tal de posar de manifest la bretxa salarial existent entre homes i dones, entre altres temes d’igualtat que resten per tractar.

L’estudi va destacar que es van fer avenços en relació amb la igualtat i amb els drets de les dones, en especial en l’àmbit legislatiu, però que encara queda «molt camí per recórrer» i hi ha «molta diferència entre la llei i la realitat». En l’actualitat, existeix una diferència salarial «del 22% que en algun sector pot pujar fins al 40%» així com es va constatar que «el salari de les dones l’any 2017 a Andorra va ser del 76,8% en relació amb el dels homes», raons per les quals es va concloure la manca d’un ens destinat a la dona que li pugui oferir «informació, suport i assessorament en tots els àmbits, com podria ser un institut de la dona». D’altra banda, els salaris més baixos de la dona causen dificultats per poder fer front a les despeses d’un lloguer i, en particular, en el cas d’una mare soltera que va ser entrevistada i que va obrir el tema de la dificultat per arribar a pagar el lloguer del pis on viu. 
Respecte als recursos destinats a la dona, l’estudi va exposar que la majoria s’assigna a la lluita contra la violència de gènere però que es considera necessari dur a terme un «treball comunitari amb grups de dones per tal de treballar d’altres aspectes que poden afectar la dona». 

Altres conclusions de l’estudi van destacar la gran disparitat que existeix entre homes i dones amb relació a ser autònoms ja que hi han «molts més autònoms homes», com per exemple «empresaris, professionals liberals» que dones. Un altre punt que l’estudi va trobar recurrent va ser el de la «funció de cuidadora» que la dona assumeix «tant en l’àmbit de la família nuclear com de la família extensa», el que, segons va posar en clar l’estudi, «és en detriment de la seva trajectòria professional».  De fet, les dones que van decidir tenir fills i criar-los, van veure que quan van voler tornar al mercat laboral, «es van trobar desfasades amb el mercat laboral» per la qual cosa l’estudi va proposar d’aportar formacions per facilitar-los-hi l’accés al món laboral. De la mateixa manera, després de criar els fills,  un altre tema que es va qüestionar va ser la jubilació ja que reben pensions «molt petites» i «els anys cotitzats ni els punts» són els necessaris. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT