PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un repàs a l’evolució d’Andorra a ‘De la governança d’un país’

L’última obra de Morell és una carta extensa que escriu parlant del Principat a Antoni Fiter i Rossell

Per El Periòdic

Acte de presentació de la darrera obra que va escriure Antoni Morell, en un acte celebrat ahir al vestíbul del Consell General.
Acte de presentació de la darrera obra que va escriure Antoni Morell, en un acte celebrat ahir al vestíbul del Consell General. | Maricel Blanch

Durant tot el mes de març es realitzaran una sèrie d’homenatges a la memòria d’Antoni Morell. Són actes de diverses característiques. El primer d’ells es va celebrar ahir al vestíbul del Consell General amb la presentació del llibre 'De la governança d’un país. Carta oberta a Antoni Fiter i Rossell'. Aquesta va ser la darrera obra de l’escriptor.

A l’esdeveniment van assistir-hi diverses autoritats polítiques, tant del Govern, com del Consell General i els comuns, a més d’altres personalitats. No es van voler perdre el primer dels actes del denominat Mes Morell. El llibre, publicat per Anem Editors, va ser presentat per la síndica general, Roser Suñé, a més de Joan Gabriel, Joan Massa i Josep Dallerès. El relat és una carta, extensa, de Morell a Antoni Fiter i Rossell, que el 1748 va finalitzar el Manual Digest, obra cabdal al Principat perquè compta amb tot un seguit de màximes per al bon govern de les valls d’Andorra. Més de dos segles i mig després, Morell escrivia a l’autor per comentar-li algunes de les seves màximes i reflexionant sobre la realitat present del país. Es tracta d’una carta oberta en la qual es posa sobre la taula temes i aspectes de l’Andorra d’aquella època, però també de la del present, evidenciant l’evolució que ha patit el país durant tot aquest temps. Hi ha elements de reflexió i punts de vista del que han estat aquests segles, i de com Andorra ha anat canviant, evolucionant i adaptant-se a l’època que transcorria.

Més homenatges

El Mes Morell ocuparà tot el mes de març, amb actes de reconeixement cap a la figura de l’escriptor, que va morir el passat 5 de gener. El dia 12 a les Fontetes es realitzarà  un concert a càrrec de Jonaina Salvador i Jordi Barceló i el 18 el Comú de la Massana organitzarà una sessió especial del club de lectura a la Biblioteca Comunal pel llibre ahir presentat. El 20 al Rosaleda es portarà a terme una lectura dramatitzada a càrrec de l’ENA de l’obra Borís I, rei d’Andorra i el 26 el bar Cal Sinquede acollirà una lectura de Passaport sense nom. La cloenda del Mes Morell serà un acte institucional amb les intervencions de personalitat properes a l’artista i que en mostraran el seu vessant més internacional. També tindrà la participació de l’ONCA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT