PUBLICITAT

El cens caní s’incrementa un 12% en els últims dos anys

El nombre de gossos al Principat passa dels 12.783 al 2017 als 14.338 animals de l’any 2019

Per Alexandra Baulina

Gràfic, Pako Temprado.
Gràfic, Pako Temprado.

El director del Departament d’Agricultura, Josep Casals, i el director del Cos de Banders, Ferran Teixidó, van reunir-se ahir dimarts per a informar de l’augment del nombre de gossos, el qual va passar del 2017 amb 12.783 gossos en conjunt i 557 gossos potencialment perillosos (GPP) al 2018 amb 13.380 i 617 respectivament, i al 2019 amb 14.338 i 752. L’augment va ser de 1.555 gossos en conjunt i de 195 gossos potencialment perillosos del 2017 al 2019. «Andorra és un país que presta a que la gent tingui gossos i els gossos potencialment perillosos representen un 5% del nombre d’animals al país», va senyalar Teixidó. 

Certament, l’objectiu de la roda de premsa d’ahir va ser el de conscienciar a la població novament sobre el fet de tenir cura dels animals de companyia, en especial els gossos, i per a tornar a donar èmfasi sobre les recomanacions que els propietaris de gossos haurien de seguir per a conviure de manera pacífica en espais públics, donat el nombre creixent de gossos des del 2017 al 2019.
Concretament, existeixen 14 races que es consideren de gossos potencialment perillosos, i qualsevol encreuament d’aquestes races amb altres races, estaria també considerada com «potencialment perillosa», va especificar Teixidó i va afegir que a banda d’aquestes races, qualsevol gos que manifesta agressivitat envers una persona o un animal sense que aquest li provoqui, també estaria considerat com a gos potencialment perillós i va considerar que «això és important perquè no només ens basem en les races sinó també en qualsevol gos que pugui manifestar agressivitat, amb justificació mèdica o sense justificació mèdica».

Respecte a les denuncies contra els gossos potencialment perillosos,  el 2019 va comptar amb 71 quan van ser 162 denuncies respecte als gossos en conjunt, principalment per anar a la via pública sense corretja o per haver-se escapat. A Andorra existeix una legislació específica pels gossos potencialment perillosos així com també hi ha una reglamentació pels gossos que no són potencialment perillosos, com pel cas de qualsevol gos que «ha d’anar lligat a la via pública, sigui perillós o no sigui perillós», va comentar Teixidó. 
En funció de la denuncia, es genera un expedient sancionador que va al Cos de Banders així com altres denuncies es poden fer, també, al Departament d’Agricultura. El nombre d’expedients que es van incoar al 2019 van ser 49 de casos de gossos potencialment perillosos i 61 casos de gossos en general que tenen una multa que osciŀla dels 300 als 3000 euros. Josep Casals va expressar que el nombre de sancions va disminuir «en part» degut a la llei del 30 de maig del 2018, la qual té l’objectiu de continuar «fomentant la tinença responsable dels animals de companyia», a més del treball «que va fer el Govern, el Cos de Banders, els comuns, les entitats protectores i els centres veterinaris privats que estan a la taula de treball permanent» i que «representen un punt d’informació de conscienciació i de sensibilització de la població en la cura que s’ha de tenir amb els animals».

Malgrat les accions dutes a terme, Teixidó va recalcar que hi ha una sèrie d’accions immediates previstes i una d’elles és que entri a tràmit parlamentari un projecte de modificació de la llei del 18 de desembre del Cos de Banders, que pretén fer un procediment sancionador simplificat de cara als gossos potencialment perillosos: «el Cos de Banders farà el control, l’atestat, i tot el seguiment del procediment sancionador» i al mateix temps «el que es vol és fer una simplificació» reduint el temps d’aquest procés sancionador» i doncs «se li dona la opció al propietari del gos de poder fer un pagament de 10 dies i se li redueix la sanció a 40%. La intenció és que la persona que hagi comès l’infracció tingui l’oportunitat de dir que ha comès la infracció i així reduir-li el cost. Per acabar, Teixidó va recordar una sèrie de recomanacions per la persona propietària d’un gos com és identificar-lo, inscriure’l al RAC, portar-lo lligat a les vies públiques i en cas de races potencialment perilloses, portar-lo amb morrió, dur la tarjeta identificativa, disposar d’una assegurança,  a més de no embrutar les vies ni envair la propietat privada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT