PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Terceravia denuncia avortaments «encoberts»

El PS i les feministes dubten sobre el servei d’acompanyament

Per Victoria Gómez Pérez

Una manifestació a favor de l’avortament.
Una manifestació a favor de l’avortament. | MARICEL BLANCH

L’anunci de l’obertura del nou Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) juntament amb el fet que el Govern pugui oferir ajudes socials a les dones amb menys recursos que hagin d’avortar no ha sentat gaire bé a l’oposició. De fet, des de Terceravia, la consellera general Carine Montaner, va acusar la creació del nou centre de provocar «avortaments encoberts» i es va preguntar si l’Executiu «ha sobrepassat el límit». «Posar un servei informatiu sobre l’avortament, sí, sempre deixant clar que aquí està prohibit i es pot dur a terme en els països veïns. Ara bé, anar més enllà seria posar en perill el Coprincipat», va assenyalar Montaner. Des del seu grup, consideren que mantenir el model d’Estat és un tema «cabdal» i van demanar al Govern que faci les «consultes oportunes» per confirmar la viabilitat legal del SIAD. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va assegurar que el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, no ha fet cap queixa pública al respecte i que «el projecte s’emmarca dins l’estructura institucional del país».

Pel que fa al PS, la consellera Judith Salazar va acusar l’anunci d’«hipocresia brutal» per no reconèixer una «veritat absoluta» com és que la Seguretat Social «no paga cap avortament, ni en els tres supòsits bàsics [embaràs fruit d’una violació, quan la vida de la mare corre perill o si hi ha malformació del fetus]». Tot i admetre que «només faltaria que el Govern no ajudés la gent que no té recursos», Salazar va titllar d’«humiliant» i «dolorós» el fet que les dones hagin d’anar a avortar i després «presentar el seu extracte bancari». Amb relació al risc que el SIAD podria suposar per a la continuïtat del model d’Estat actual, la socialdemòcrata va apuntar que aquest servei «no dona per res resposta a l’avortament» i simplement «es limita a donar informació, quelcom que qualsevol pot fer buscant per internet».

 

Continua sent delicte

La portaveu d’Acció Feminista, Antònia Escoda, per la seva banda, va celebrar que la creació del SIAD «clarifiqui, per fi, la legalitat d’informar per part dels metges» i va avançar que «si ajuda a una sola dona, nosaltres ja el donarem per bo». Tot i això, va recordar que en cap cas «substitueix la imperiosa necessitat de despenalitzar l’avortament» perquè les dones que van a l’estranger, «pel Codi Penal andorrà, seguiran cometent un delicte». 

En referència a la llei d’igualtat que l’associació està treballant amb l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Ministeri d’Afers Socials, Escoda va lamentar que «no està molt avançada perquè encara no hem tingut cap reunió», si bé des de la comissió de qualitat democràtica s’estan estudiant les últimes lleis en aquesta matèria per poder extreure’n un model.

Finalment, la portaveu d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va qualificar l’anunci del SIAD de «surrealista», tenint en compte que des de fa anys la seva associació té la Xarxa la Meri «que fa exactament la mateixa funció». «Primer ens copien la feina i després ens denuncien a la Fiscalia perquè anem a parlar a l’ONU», va dir Cortés en al·lusió a la seva participació en l’últim Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (Cedaw) en què va reportar que actualment existeix tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual en les fronteres andorranes. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT