Escaldes-Engordany
El COE valorarà l’encaix d’Andorra a la candidatura olímpica
L‘entrada del Principat i França està oberta, sigui com a base logística o per acollir alguna prova
La confecció de la candidatura olímpica de Pirineus-Barcelona del 2030 segueix fent passes endavant. Va complint etapes i ara és el Comitè Olímpic Espanyol (COE) qui pren la paraula, ja que és l’entitat que ha de presentar el projecte per oficialitzar-la. Andorra s’ha ofert per participar-hi, i es tindrà en compte, igual que les propostes que es presentin per part francesa.
La setmana passada el president d’Aragó, Javier Lambán, exposava que la candidatura havia de ser únicament espanyola, sense la participació d’altres països, en una intervenció en la qual també exposava l’oportunitat que sorgia per vertebrar el territori i que aportaria un «efecte polític positiu» que «podria contribuir al fet que el contenciós que té Catalunya amb Espanya es reduís». Lambán espera que «siguin uns Jocs Olímpics del Pirineu català i aragonès».
El secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras, considera que aquestes paraules no són excloents per a altres estats, tot i que recorda que «no hem parlat mai d’una candidatura conjunta» amb altres països, però «els principals pols han de ser el Pirineu català i aragonès. I això en cap cas vol dir que no es pot col·laborar o donar entrada a territoris d’altres estats». Figueras confia que el projecte tiri endavant i en sorgeixi «una candidatura dels Pirineus, que presenti una serralada dels esports d’hivern i la natura al món, i això implica que poden participar tots els territoris del Pirineus. El lideratge fins avui el portava la Generalitat, i a partir d’ara l’ha d’agafar amb molt més protagonisme el COE i incorporar-hi Aragó».
En pròximes reunions es tractarà com es poden ajustar les diverses propostes que hi ha sobre la taula per participar en la cita olímpica. «L’oferiment que fan el Govern d’Andorra i el de Migdia Pirineus s’ha de valorar en el conjunt de la candidatura i veure com tots els territoris que formen els Pirineus se’n poden involucrar», indicava Figueras. El Principat es va mostrar disposat a «col·laborar en el que calgui, tan esportivament com en l’àmbit d’allotjament i instal·lacions, tan abans com durant els Jocs», i aquesta opció l’«hem traslladat al president del COE». Pel que fa a França, «està menys avançat que amb Andorra. Ens va enviar una carta oferint-se i també va mostrar interès alguna estació».
Els governs de Catalunya i Espanya van iniciar una taula de diàleg amb 44 punts. D’aquests, el número 23 és el suport per fer realitat la candidatura olímpica. Es va seguint un camí traçat i «ara toca avançar amb la incorporació d’Aragó en el projecte. El segon pas és la formalització de la candidatura amb el COE i el tercer com aquest oferiment d’Andorra es pot encabir d’una manera còmoda per a tothom».
Conveni bilateral
La setmana passada Figueras es va reunir amb el secretari d’estat d’Esports andorrà, Justo Ruiz, per tractar d’acords entre els dos executius en matèria esportiva. «Les relacions de veïnatge en l’àmbit esportiu les hem de poder desenvolupar tant com sigui possible», indicava el secretari general de l’Esport de la Generalitat. Van tractar com el CAR de Sant Cugat «pot estar a disposició dels esportistes d’elit andorrans, i al revés, com Catalunya pot cercar complicitats amb el rendiment esportiu en altura a les instal·lacions a Andorra». També va incidir en «recuperar un conveni marc global que defineixi aquestes relacions Catalunya-Andorra, no només en matèria de rendiment esportiu, sinó en el conjunt de les polítiques esportives que ens puguin interessar a les dues parts»
El conveni confia que es pugui signar en les pròximes setmanes, regulant-se les relacions entre els dos territoris en diversos aspectes, com polítiques d’alt rendiment, formació de tècnics i esportives, ensenyament universitari i la pròxima obertura d’un centre d’Inefc a la Seu d’Urgell.