El Govern desaconsella viatjar a les zones afectades per coronavirus
Les anàlisis de la primera sospitosa, que tornava d’Itàlia, van donar negatiu
La segona pacient aïllada a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, una dona resident de 30 anys, continua aïllada a l’espera dels resultats que determinaran si està infectada o no de coronavirus. «El més probable és que sigui una infecció vírica no relacionada», ha afirmat el Ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, tot fent referència a altres pandèmies que es donen a l’hivern, com per exemple la grip.
Pel que fa a l’estat de la dona ingressada dimarts a la nit i que va activar la primera fase d’aïllament del SAAS, les anàlisis específiques van resultar negatives. La pacient, que va anar al servei d’Urgències després de tornar d’un viatge a Itàlia, va rebre ahir l’alta. Les dues dones se sumen a una llista que va inaugurar un turista xinès a principis de mes, el qual va resultar infectat de grip comuna.
Després dels dos casos sospitosos, el ministre de Salut va aprofitar ahir per fer una crida a «tranquil·litzar la població», ja que el 80% dels casos detectats arreu del món són lleus i la taxa de mortalitat no arriba al 2% en persones majors de 70 anys amb altres patologies associades. Tanmateix, també va recordar que «els infants tenen pocs símptomes i de caràcter lleu». De la mateixa manera, va incidir en la necessitat d’informar-se al respecte a través de canals oficials, com són els comptes de Govern i del SAAS.
DISPOSITIU FLEXIBLE
El SAAS compta a un espai d’aïllament habilitat per a futurs casos que pot augmentar-se o disminuir en funció de l’afectació de la malaltia. Tanmateix, el ministre de Salut va recalcar la preparació del personal tècnic en matèria d’infeccions, així com la constant aplicació de les recomanacions de l’OMS.
RECOMANACIONS
La principal indicació per no contraure el coronavirus és no viatjar a les zones afectades. En cas de força major, Benazet va posar sobre la taula les principals mesures per evitar el contagi, com són «mantenir la distància d’un metre, mantenir-se allunyat de la resta de persones, fer ús d’una mascareta o prendre les mesures d’higiene normals».
En tant que el període d’incubació pot durar fins a 14 dies, Benazet va assegurar que la persona que havia estat en una zona afectada podia fer «vida normal». Això si, amb la precaució de prendre’s la temperatura cada 12 hores i evitar el contacte amb les persones vulnerables. «Mentre no es tingui febre no és contagiós», va assegurar el Ministre, però si apareixen símptomes com tos, malestar o mal de cap el més indicat és «trucar al 116 immediatament».
PROTOCOLS D’ACTUACIÓ
En cas que una persona que hagi viatjat a una zona de risc tingui la sospita de poder estar infectada, Benazet va recomanar anar a Urgències. Allà, les persones especialistes l’ingressaran a l’àrea d’aïllament, tot iniciant un protocol d’actuació que compta amb dues analítiques de sang. La primera té un caire general i busca descartar altres infeccions com la grip comuna. En cas que sigui necessari es farà una altra anàlisi més específica, que s’enviarà a un laboratori de Madrid on també s’estudien mostres d’altres províncies espanyoles.
Si la segona prova resulta positiva, el pacient restarà ingressat a l’hospital, en un dels quatre llits d’aïllament respiratori situats a una àrea separada del centre. Durant el període que duri la malaltia els professionals li subministraran medicaments per tractar els símptomes i, encara que no hi hagi encara una evidència científica de la seva eficàcia, també antivirals. En el moment que els resultats surtin negatius en un període de 36 hores i, per tant, la persona hagi superat la fase aguda de la malaltia, els metges li donaran l’alta.
La malaltia s’estén amb rapidesa arreu d’Europa
Itàlia ha estat el principal focus de contagi al continent europeu, amb 378 persones contagiades i 12 mortes. L’epidemia ha estat declarada a quatre regions. A França van morir dues persones, un de nacionalitat francesa i 60 anys i un turista xinès de 80 anys. Onze pacients ja s’han curat i quatre encara estan hospitalitzats. Ahir es va confirmar a Sevilla el primer cas d’un malalt que no havia viatjat a cap zona infectada. Un cas que se suma als altres dos casos confirmats, un a Barcelona i l’altre a Madrid. Així el nombre d’afectats al país veí ja han apujat a 10.