PUBLICITAT

Andorra la Vella

Ajuts socials per a dones amb baixos recursos que hagin avortat

El Govern garanteix que «ningú quedarà desemparat» si ha hagut de fer front a una despesa imprevista

Per Elisabet Cortiles

El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. | SFGA/JAViladot

Malgrat deixar molt clar que l’avortament no està «ni finançat ni cofinançat» per la CASS, el ministre portaveu, Eric Jover, va deixar ahir entreveure que les dones amb baixos recursos que hagin avortat rebran una ajuda indirecta a través del servei d’Afers Socials. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i durant la presentació del nou Servei Integral d’Atenció a la Dona en salut sexual i reproductiva (SIAD), Jover va admetre que «si alguna persona es troba amb dificultats econòmiques perquè ha hagut de fer a una sèrie de despeses sobrevingudes, es podrà acollir als ajuts d’Afers Socials».

D’aquesta manera, les dones amb baixos recursos que hagin destinat part de la seva economia a interrompre l’embaràs, rebran un suport posterior per part del Govern. El ministre portaveu va voler recalcar que «les polítiques d’acompanyament de les persones que tenen dificultats econòmiques al país són clares; existeixen reglaments sobre com es desenvolupen aquests ajuts i en quines condicions es poden sol·licitar». 

El nou SIAD /
El nou servei, que es posarà en marxa el 2 de març, facilitarà tota la informació necessària per a que les dones residents al país decideixin si volen o no avortar. En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va admetre que «el personal del servei donarà, si així ho demanen les pacients, els noms dels centres a l’estranger on poden interrompre el seu embaràs».

Tot i això, des del Govern es va puntualitzar que «no hi ha relació ni convenis amb aquests centres» i es va reiterar que el servei compleix amb l’establert a la Constitució. En relació a les possibles queixes que podria haver manifestar el copríncep d’Andorra, el bisbe de la Seu Joan-Enric Vives, Jover no les va voler fer públiques i va assegurar que «el projecte s’emmarca dins l’estructura institucional del país».

Atenció a tots els CAP /
El servei, format per nou persones expertes en salut sexual i reproductiva, estarà present a la totalitat dels 11 Centres d’Atenció Primària (CAP) del país de forma rotatòria i amb cita prèvia amb la voluntat d’estar a tot el territori. Tal com es va explicar al novembre durant la presentació del projecte, les 9 llevadores faran una primera entrevista amb la pacient i si ho requereix, la derivaran a un dels quatre grups professionals vinculats a serveis socials, jurídics, psicològics o ginecològics. 
 

Jover: «Si una persona té dificultats perquè ha hagut una despesa sobrevinguda, es podrà acollir als ajuts socials»

L’atenció personalitzada es durà a terme de dilluns a divendres de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre. A més, l’atenció també es podrà fer per telèfon al número específic 191 que estarà disponible de dos quarts de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre o també per correu electrònic a [email protected]. Tot i que inicialment es va dir que el CAP de Santa Coloma centralitzaria aquest servei, finalment s’oferirà arreu. 

El SIAD també preveu l’atenció en una fase posterior a la interrupció d’un embaràs, ja sigui voluntari o involuntari, obert a les persones interessades, especialment la dona que ha viscut aquesta experiència i el seu entorn familiar, si escau. En aquest cas, el servei preveu un protocol que també comença a demanda de l’usuari i continua amb una entrevista d’acollida que evoluciona amb una avaluació i la creació d’un pla d’atenció individualitzada que preveu l’activació dels recursos necessaris. 

Reforma legal per complir íntegrament el Conveni d’Istanbul /
D'altra banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va assegurar que s’estan preparant les reformes legals necessàries per poder garantir la responsabilitat subsidiària de l’Estat sobre les indemnitzacions a víctimes de violència de gènere, en cas que l’acusat es declari insolvent. Precisament ahir, el Govern va aprovar la renovació d’una reserva al Conveni d’Istabul que li permet abstenir-se d’aquesta obligació. Jover, però, va remarcar que «la reserva es pot anul·lar en qualsevol moment i així es farà un cop s’hagi modificat la llei andorrana».

PUBLICITAT
PUBLICITAT