PUBLICITAT

L’AGIA atén queixes per la pujada de preus de lloguer dels locals comercials

Els comerciants denuncien augments del fins al triple dels contractes actuals

Per Tatiana Navarro

33 Un local comercial en lloguer al centre d’Andorra la Vella.
33 Un local comercial en lloguer al centre d’Andorra la Vella. | Àlex Lara

L’augment dels preus dels lloguers s’ha estès més enllà dels habitatges i també esquitxen els locals comercials, xifra que suposa una part destacada de les despeses fixes d’un empresari. El president del Col·legi professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, va assegurar ahir que els mateixos empresaris «ens han transmès la seva indignació per un increment abusiu en els contractes de lloguer». Un augment que des del Col·legi Professional no han detectat, en tant que no tenen constància del problema. Per tant, els impedeix tenir un registre de persones afectades.

Diversos empresaris d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany veuen amb «indignació» l’augment de les quotes. Segons les fonts escoltades, s’estan donant casos on, «un cop acabat el contracte de lloguer, ens demanen el triple del que estàvem pagant fins ara». Un cost que per ells és «impossible d’assumir».

El Col·legi professional no ha analitzat l’abast de l’encariment dels preus de lloguer

Al mateix temps, denuncien una estratègia dels propietaris dels espais per deixar enrere el comerç de proximitat i donar pas a les franquícies internacionals. «Ells paguen el que sigui», van explicar els comerciants, i, «si nosaltres tanquem perquè no podem assumir el preu que se’ns imposa, en dos dies una d’aquestes franquícies lloga el local». Una suposició que Galobardas va veure «agosarada i especulativa», donat que la propietat de locals d’aquest tipus prefereix «una estabilitat a llarg termini» si aquest «està content amb el llogater».

Els lloguers dels locals comercials al Principat són diversos i depenen de la ubicació, la superfície, la disposició o l’antiguitat de l’immoble. Segons les comprovacions fetes per EL PERIÒDIC al portal web pisos.ad, el local comercial més car actualment en el mercat de lloguer està situat a l’eix Vivand d’Escaldes-Engordany, amb una quota de 20.000 euros mensuals. Aquest disposa de 1.350m2 i s’ubica prop de la plaça Coprínceps. A la mateixa parròquia, els empresaris que busquin un nou indret per al seu negoci poden trobar un local de 50m2 a la part alta de l’avinguda Carlemany, prop de l’església de Sant Pere Màrtir, amb un lloguer de 550 euros al mes.

Escaldes-Engordany és la parròquia amb el local comercial més car, situat a Vivand

Tant a Sant Julià de Lòria com a la capital hi ha més disparitat en els preus dels locals comercials. A la parròquia laurediana el mercat compta amb immobles d’entre 300 i 1.700 euros, el primer d’ells de 30m2 a la plaça major i el segon, que ocupa tota la primera planta d’un edifici, a tocar de l’avinguda Francesc Cairat. El mercat de lloguer d’Andorra la Vella compta amb locals que no arriben als 450 euros, com una cafeteria  situada als voltants de la Baixada del Molí, i amb d’altres que superen els 12.500 euros, en aquest cas un establiment que ocupa tres plantes i que s’ubica prop de l’edifici administratiu de Govern.

Al contrari del que es podria pensar, els preus a les parròquies altes no són inferiors als de les poblacions centrals. Canillo és la parròquia on menys locals comercials hi ha al mercat, però també la que aglutina els preus més alts. De les dues ofertes que apareixen publicades per difererents agents immobiliaris a la pàgina web, ambdues per espais que compten amb més de 200m2 de superfície, una no arriba als 1.700 euros i per a l’altra demanen 2.210 euros cada mes. A Ordino i la Massana els preus varien entre els 600 i els 1.600 euros, mentre que a Encamp és impossible trobar un local per sota dels 800 euros. De fet, al web hi ha publicat el lloguer d’un local de més de 400 m2 al Pas de la Casa per 7.000 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT