PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El president d’Aragó descarta incloure Andorra a la candidatura olímpica

El COE informa d’un acord «gairebé total» entre Aragó i Catalunya

Per Albert Ortega

El president socialista d’Aragó, Javier Lambán, en una imatge d’arxiu.
El president socialista d’Aragó, Javier Lambán, en una imatge d’arxiu. | AGENCIA EFE

l president socialista d’Aragó, Javier Lambán, va anunciar que la seva intenció és organitzar un «projecte espanyol» per la candidatura Pirineus-Barcelona 2030, el que apartaria al Principat d’una possible participació en algunes de les proves.

En aquesta línia, el socialista Lambán va afirmar que busca que «siguin uns Jocs Olímpics del Pirineu català i aragonès», el que deixaria a Andorra fora de l’esdeveniment esportiu després d’uns mesos d’intenses converses entre les delacions andorranes i catalanes.

A més a més, Lambán va assegurar que l’impacte econòmic positiu per la marca Aragó seria un impuls important i aquesta seria una de les grans raons darrere de l’organització d’aquests Jocs. D’altra banda, el dirigent va ressaltar que, a més de l’aspecte econòmic, una de les principals «virtuts» que podria tenir la realització de la fita esportiva seria «l’efecte polític positiu» en el país ibèric, ja que, segons ell, «podria contribuir al fet que el contenciós que té Catalunya amb Espanya es reduís».

Seguidament, el representant aragonès va indicar que «una de les esperances que es tenen a l’àmbit nacional és que suposés un reencaix de Catalunya a Espanya, un fet al qual dono suport absolut». Per últim, el polític socialista va aprofitar per enviar un missatge de celeritat, ja que com va reconèixer que els avanços fins avui són «bastant modestos». Així, Lambán va advertir que «no podem adormir-nos i hem de començar a valorar seriosament les possibilitats de la candidatura».

El COE

D’altra banda, aquestes paraules de Lambán arriben després de les declaracions del president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, afirmant l’existència d’un acord «gairebé total» entre l’Aragó i Catalunya per presentar una candidatura conjunta de cara a l’any 2030. Tal com va recordar Blanco, les negociacions van començar a gestar-se l’any 2010 i que «les converses en aquest moment estan molt avançades».

De fet, el president del COE va considerar que la clau és que no es pot presentar una candidatura «si no hi ha acord polític de totes les institucions» i va valorar positivament que «en aquest moment de confrontació que s’està vivint siguem capaços d’asseure’ns tots al voltant d’una taula per poder parlar d’esport i així preparar un acord per a tots els ciutadans».

L’ambaixador a Andorra 

Pel que fa als representants espanyols destinats al Principat, cal recordar que Àngel Ros va informar a EL PERIÒDIC fa un mes de la redacció «d’informes favorables on es reflectia la idoneïtat d’incloure Andorra» a la candidatura.

Així, com va afirmar Ros, la proposta hauria de comptar amb el Principat, ja que «una candidatura olímpica del Pirineu ha de comptar amb l’únic país que està al 100% a la zona, Andorra, i que té la sort de tenir unes instal·lacions magnífiques d’esquí com ja va demostrar a l’anterior edició de les Finals de la Copa del Món». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT