PUBLICITAT

Catalunya habilitarà places als CREI per a joves andorrans

L’acord implica una reserva de places per a joves dels Pirineus al futur centre

Per Tatiana Navarro

Visita del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, amb el conseller català Chakir El Homrani.
Visita del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, amb el conseller català Chakir El Homrani. | SFGA

Els joves amb trastorns de conductes o addiccions que necessitin estar internats a Centres Residencials d’Educació Intensiva (CREI) ja ho podran fer a una de les cinc institucions pertanyents a la Generalitat de Catalunya. Fins ara només podien fer-ho a centres oberts, on tenien possibilitat de sortir a l’exterior. Va ser un dels acords fruit de la reunió del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Chaquir El Homrani, ahir a Barcelona.

L’entesa representa un pas més d’un acord que s’acabarà de tancar al 2021, quan finalitzin les obres del CREI que el ministeri està construint a Santa Coloma. En el moment que entri en funcionament, aquest disposarà d’unes places per a pacients de l’Alt Urgell i la Cerdanya, donant així servei a un territori mancat d’una institució similar.

La reunió, però, ha anat «més enllà» del que s’esperava el ministeri, tal com ha explicat Víctor Filloy a EL PERIÒDIC. Així, un altre dels punts en comú ha estat la voluntat de la Generalitat d’assessorar el ministeri en la «desinstitucionalització dels menors tutelats», un camí que a Catalunya ja fa anys que recorren i que Andorra tot just s’ha començat a caminar. En l’actualitat, si bé existeix el Centre d’Acolliment Infantil (CAI), també s’han posat en funcionament diferents pisos tutelats pel Govern on conviuen nens i nenes d’edats similars, tot buscant crear «nuclis petits» i evitar «clonar patrons de conductes entre infants de diferents edats».

Els acords també s’estenen en l’àmbit de la formació dels professionals i les persones tècniques que treballen en l’àmbit de la infància i la joventut, tot compartint els coneixements dels professionals del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. «Volem reforçar els lligams històrics i reforçar-los», fa afegir el ministre.

Un altre dels punts que es van tractar durant la trobada va ser el desplegament de la llei dels drets dels infants i els adolescents, que va ser un dels darrers textos aprovats pel Consell General abans de les eleccions generals de l’any passat. En aquest sentit, el conseller El Homrani va posar a la disposició de l’equip andorrà els diferents protocols i models d’actuació que disposa la Generalitat de Catalunya. Uns models que serviran de base per als futurs textos que prepari el ministeri d’Afers Socials. 

Els membres del ministeri d’Afers Socials van aprofitar la reunió per visitar un dels CREI que formen part de la xarxa catalana, anomenat El Pedrenyal i ubicat a la població de Santa Maria de Palautordera. Allà van poder conèixer el funcionament i l’organització d’aquest, així com les diferents instal·lacions de les qual disposen.

PUBLICITAT
PUBLICITAT