PUBLICITAT

Les negociacions amb la UE s’allargaran dos anys i mig

El canvi de Govern i la sortida pactada del Regne Unit fan endarrerir la planificació prevista per Andorra

Per Tatiana Navarro

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, durant l’esmorzar informatiu al tomb de l’acord d’Associació amb la Unió Europea.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, durant l’esmorzar informatiu al tomb de l’acord d’Associació amb la Unió Europea. | SFGA/CEsteve

La feina per assolir un futur acord d’associació continua però amb mig any d’endarreriment sobre el calendari inicial de l’Executiu. Si bé des d’Andorra s’ha treballat per dur a terme anàlisis i informes dels diferents aspectes a tractar, el canvi de representants als màxims òrgans de la Unió Europea i la redistribució d’efectius cap a les converses per a una sortida pactada del Regne Unit amb la UE han fet que el ritme de diàleg s’hagi alentit i s’allargui dos anys i mig. Un fet que va advertir ahir el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en l’esmorzar informatiu organitzat a l’edifici del Govern. Un acord que després d’haurà de rubricar, signar, sotmetre a referèndum i ratificar pel Consell General i, si s’escau, pels 27 Estats membres.

«Pot haver certa influència en la negociació post Brexit quan es tractin matèries que trobem en els dos projectes», va explicar Riba, tot i que són negociacions que «intenten assolir instruments diferents». Mentre que el Regne Unit busca un acord purament econòmic, el text andorrà és polític i econòmic. De la mateixa manera, tampoc tracten els mateixos temes perquè, mentre les autoritats angleses parlen de defensa i seguretat ciutadana, les andorranes ho fan de la lliure circulació. Diàlegs que no haurien d’afectar els capítols ja tancats dels acords, com per exemple el referent a les mercaderies.

«Inevitablement afectarà, però no sabem en quin grau», va explicar el secretari d’Estat en referència al Brexit, en un moment en el qual les negociacions acaben de començar i «només hi ha converses i posicionaments». La incertesa en un acord mai vist fa que «l’escenari sigui extremadament obert». Amb tot, espera que les converses no s’allarguin més dels 11 mesos previstos, tenint en compte l’estructura de grans dimensions que s’ha establert per poder treballar diferents qüestions de forma paral·lela.

Entre les matèries amb una negociació més avançada, el secretari d’Estat va citar l’energia, els transports o les telecomunicacions. Els serveis financers són els únics que han quedat fora dels acords, degut a la mateixa reestructuració que s’està duent a terme a nivell europeu.

Visibilitat de les negociacions

L’Executiu reprendrà les trobades per explicar els avenços en l’acord d’associació al març amb els representants dels sectors professionals. Així, ha previst reunions amb els col·legis professionals i grups de treballadors titulars com són el de l’advocacia, el de l’àmbit econòmic i les professions tècniques i sanitàries. Trobades que qualsevol empresa també podrà sol·licitar per resoldre possibles dubtes concrets. També es reprendran les reunions públiques al mes d’abril, aquesta vegada centrades amb la lliure circulació de mercaderies.

Tanmateix, i amb motiu del trentè aniversari de les relacions amb la Unió Europea, la secretaria d’Estat publicarà diferents entrevistes en format audiovisual als actors més rellevants, així com dues exposicions, una sobre les tasques dutes a terme en les tres dècades i la segona amb la col·laboració de l’associació de dibuixants Cartooning for Peace.

PUBLICITAT
PUBLICITAT