PUBLICITAT

Andorra la Vella

La falta d’homologació del Comunal posa a prova l’atletisme pels Jocs

Membres de la comissió tècnica apunten que la pista s’aixeca habitualment i es fa malbé si plou

Per Albert Ortega

Una vista panoràmica de l’estat actual que ofereix el tartan de  l’Estadi Comunal on s’han de celebrar els Jocs.
Una vista panoràmica de l’estat actual que ofereix el tartan de l’Estadi Comunal on s’han de celebrar els Jocs. | MARICEL BLANCH

El mal estat de l’Estadi Comunal i la falta d’homologació representa una de les grans preocupacions pel món de l’atletisme de cara a les proves que s’haurien de celebrar als Jocs dels Petits Estats que acollirà Andorra entre els mesos de maig i juny de 2021. D’aquesta manera, diversos membres de la comissió tècnica d’atletisme denuncien que el Comú d’Andorra la Vella havia promès una reforma integral del tartan, però aquesta no es produirà abans de la fita i per tant, la celebració de les proves durant els Jocs dels Petits Estats no estan assegurades.

Així l’Estadi Comunal no gaudeix d’una zona de llançament òptimament habilitada per la falta de gàbia i es dubta de la seva disputa als Jocs. Tanmateix, si bé l’adquisició d’aquesta infraestructura estava prevista amb l’objectiu de què fos desmuntable i s’utilitzés en la remodelació del complex esportiu, encara no hi ha novetats respecte a la seva compra. En aquesta línia, els membres de la comissió tècnica van indicar que «fa molts anys que ens trobem en aquesta dinàmica. Lluitem per canviar les coses, però qui ha de decidir és el Govern i el Comú d’Andorra la Vella».

La zona de llançament de estadi no presenta les característiques requerides per la prova

Falta de millores

D’altra banda, Conxita Marsol va donar explicacions sobre les instal·lacions fa dues setmanes i va detallar que «farem manteniment i si s’ha d’arreglar alguna cosa, ho farem». A més va revelar que «no tenim previst fer cap reforma perquè no volem gastar diners». Així mateix, va manifestar que si es reformés el tartan, «d’aquí a dos anys l’hauríem de tirar a terra».

Malgrat això, persones properes al Comunal denuncien que «la pista ha perdut el certificat d’homologació per la falta de millores». En aquesta línia, sobre els problemes que pateix l’estructura, el membre de la comissió tècnica va informar que «s’aixeca el tartan habitualment i a més, es formen basses quan plou; la falta de millores és evident». Seguidament, va subratllar que «no pots tenir un estadi com aquest sense homologat durant 20 anys. Crec que no es revisa la seva validesa des del 2005».

De fet, persones habituals a les instal·lacions del centre esportiu comenten que «el Comú d’Andorra la Vella va pagar perquè un tècnic de la Federació Catalana d’Atletisme vingués i no va trobar correcte l’estat de les infraestructures». Per un altre costat, el comú ha atès als diversos usuaris de les instal·lacions esportives del Comunal que havien avisat en les passades setmanes de les deficiències i insalubritat que presentava un dels vestuaris del complex. Així, l’espai s’havia de rehabilitar i pintar per les humitats que havia patit el sostre i els operaris ja s’estan encarregant.

Diversos usuaris del complex esportiu indiquen que l’últim certificat d’homologació realitzat va ser l’any 2005

Dificultats per les reformes

Pel que fa a la possibilitat de realitzar obres a l’Estadi Comunal, fonts pròximes a les instal·lacions comenten que «l’hivern és molt dur a Andorra, no crec que puguin fer les reformes necessàries durant aquells mesos». 
A més, sobre si aquesta situació genera un clima d’incertesa en la preparació dels atletes que competiran als Jocs dels Petits Estats, es va indicar que «els millors entrenen fora per la situació climatològica del Principat. Entrenar és possible, però el problema és que les marques no són correctes. Sense elles no podríem fer l’esdeveniment esportiu».

En aquest sentit, cal recordar que no es podrà gaudir de l’estadi previst pels Jocs. Aquest havia de tenir una capacitat màxima de 6.500 persones i un camp de futbol amb mides reglamentàries, és a dir, distàncies a l’interior de les línies de 105 per 68 metres. A més, la pista d’atletisme havia de disposar de com a mínim de sis carrers rectes de 110 metres de longitud i almenys quatre als revolts del circuit. Per últim, l’obra que sí que s’espera que estigui totalment acabada és la piscina dels Serradells, que s’hauria d’inaugurar just abans de la fita olímpica i que, sense ella, Andorra hauria de trobar una alternativa per poder acollir la competició.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT