PUBLICITAT

La Fiscalia exigeix sis anys de presó per a un padrí acusat d’abusos a la seva néta

La noia va denunciar comportaments i tocaments sexuals quan tenia 10 anys

Per Tatiana Navarro

Diverses persones esperen en el passadís dels tribunals de la Seu de la Justícia.
Diverses persones esperen en el passadís dels tribunals de la Seu de la Justícia. | TONY LARA

Corts va jutjar ahir a un home de 86 anys per un presumpte delicte d’abús sexual a una de les seves nétes, que en el moment dels fets tenia 10 anys. L’acusat, que compartia caps de setmanes i vacances amb ella, va negar en tot moment els fets, justificant que la versió de la noia, ara major d’edat, va ser «un muntatge de la seva mare», que era «molt manipuladora». Visió que no va compartir la Fiscalia,en veure en el cas el patró tradicional en els casos d’abusos a menors en l’entorn familiar. Per aquesta raó, va demanar sis anys de presó ferma per a l’acusat, pena mínima que el tribunal pot sentenciar a una persona d’edat tan avançada. La defensa, en canvi, va demanar l’absolució per falta de proves.
Des del primer moment de la declaració l’home va mantenir la seva innocència. Així mateix, va descriure com el caràcter de la noia distava del de la resta de nets, «que m’estimaven una barbaritat». L’home, que no entenia el comportament de la noia i el perquè havia arribat a denunciar-lo, va culpar a la mare d’haver-la manipulat. Des de la defensa van posar sobre la taula més d’una vegada els trastorns de personalitat que pateix la progenitora, relaciant-los amb el tarannà de la jove.
Tot seguit i a porta tancada va declarat la noia. Allà va relatar com, una nit d’estiu a l’apartament de la platja de la familia, l’avi va entrar a la seva habitació amb l’excusa de fer-li un massatge que va acabar amb tocaments. També com l’acusat li va mostrar pel·lícules amb alt contingut sexual i violent i li va demanar fotografies sense roba. Arran d’aquí, el comportament de la nena va canviar. Primer mentint a la mare per no haver de sortir de casa i, després ,tenint un baix rendiment escolar o assumint conductes de risc.
Reforçant la versió de l’avi van testificar dos dels néts, més grans que la noia que va patir els abusos. Tots dos van insistir en el fet que l’acusat era una persona afable, respectuosa i pudorosa. Amb ell havien fet viatges amb autocaravana a la costa catalana, però també al nord d’Europa. Un dels néts va considerar «denigrant que al meu avi se l’acusin de coses així». En la mateixa línia va parlar una de les filles de l’acusat i tieta de la noia, que va negar ser conscient de comportaments d’aquest tipus. Tots ells van insistir en el caràcter manipulador de la noia, reforçant la defensa de l’acusat,i que s’aprofitava tant del seu pare com de la seva mare,separats quan ella tenia tres mesos.
Pel que fa al pare de la presumpta víctima, ell va assegurar que va tenir coneixement dels fets fa menys de tres anys, ja que la primera persona a qui la noia va explicar els abusos va ser la seva mare. El pare, assegurant que no s’ho creia “de cap manera”, va explicar que a partir dels 15 anys la noia va passar a conviure els caps de setmana a la casa que compartia ell amb l’acusat i la seva esposa i la família de la seva germana.
La víctima va trigar cinc anys a poder explicar els fets, una situació «totalment normal» per a la psicòloga que la va atendre en el moment que va decidir relatar el succés. I més tenint un compte que és necessari un període de temps per «pair» els actes als quals s’ha vist exposada i que la situació d’abús es va produir dins del nucli familiar. Un lligam que també justifica que l’adolescent no volgués trencar la relació amb la família, tot i que el tracte amb l’avi fos nul. Tanmateix, el canvi de caràcter, les conductes de risc i sexualitzades o la baixa autoestima són comportaments associats a una síndrome d’estrès posttraumàtic. Un canvi d’actitud que la familia va associar a la separació dels pares.
La sentència del Tribunal es farà pública el pròxim 16 d’abril. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT