PUBLICITAT

Andorra serà donant de medul·la a partir del 16 de març

L’hospital habilitarà un punt d’atenció per rebre als interessats

Per Tatiana Navarro

33El ministre de Salut junt amb dues de les impulsores del projecte
33El ministre de Salut junt amb dues de les impulsores del projecte | SFGA / CESTEVE

El registre per a donants de medul·la òssia estarà obert a partir del 16 de març. Un «pas més per donar resposta una demanda de la ciutadania», va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez-Benazet, ahir en la presentació del servei. Fins ara, només era possible dur a terme donacions de sang de cordó umbilical però, amb l’aprovació de la llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang al 2018, l’executiu ha treballat en un marc normatiu per fer possibles donacions de medul·la així com d’altres òrgans, com la còrnia o el ronyó. D’aquesta manera, govern compleix amb una de les principals demandes de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (ATIDA).
El ministeri de Salut i el SAAS han creat una pàgina web on les persones interessades disposen de vídeos, explicacions per resoldre els possibles dubtes, testimonis o el consentiment escrit que hauran de signar la primera vegada que es dirigeixin al Punt d’Atenció al Donant, ubicat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Allà, les persones tècniques els hi duran a terme una primera anàlisi de sang, que serà un dels cribratges per entrar a la llista internacional de donants. Els altres dos criteris exigeixen tenir un bon estat de salut general i una edat compresa entre els 18 i els 40 anys, tot i que una vegada dins de la base de dades la persona podrà ser donant al llarg de la seva vida.
Formar part de la llista no implica necessàriament esdevenir donant en un període de temps curt, ja que les compatibilitats poden trigar anys en donar-se. És en el moment en què es troba un receptor adient que a la persona donant se la cita per segona vegada on, no només se li fa un qüestionari mèdic sinó que les persones responsables s’asseguren que «tingui clar que vol seguir», afirma la responsable del servei, Cristina Pérez, ja que «a la persona malalta se li atura el tractament i se la prepara per rebre les cèl·lules».
Després de la tercera visita, on es prepara al pacient per l’extracció, aquest viatja a un dels dos hospitals de referència de Barcelona per poder fer la donació. Tant el cost del desplaçament com de l’allotjament estan subvencionats per l’executiu i la fundació Josep Carreras. Així mateix, la CASS també cobreix al 100% els dies que la persona donant s’absenti del lloc de treball.
La voluntat del ministeri de Salut és ampliar el ventall de donacions que es puguin dur a terme des del Principat. Així, ha anunciat que les donacions de còrnia seran possibles «en un parell de mesos», mentre que les operacions amb una operativa més complexa s’aniran desenvolupant al llarg del 2020. Amb tot, la primera d’elles serà la donació de ronyons, que seran una realitat abans que acabi l’any.

Replantejament del metge referent

33 El ministre de Salut va explicar que no tenia cap queixa dels metges de capçalera en relació a les noves tarifes que van entrar en vigor amb el nou sistema del metge referent, amb el qual els pacients únicament han de pagar el 25% del cost de la visita. «No hi haurà una pujada lineal de les tarifes», va assegurar Benazet, però si el replantejament «d’un model que aporti més valor a les proves tècniques que es facin i, per tant, al sistema de Salut». En aquest sentit, el ministre traslladarà als membres del Col·legi de Metges en la propera reunió alguna de les iniciatives que creu que revaloritzarien els processos, tot i que encara no hi ha «una proposta concreta». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT