PUBLICITAT

Els beneficis dels bancs augmenten un 12,5% durant el 2019

Els guanys s’han situat al voltant dels 112 milions d’euros

Per El Periòdic

Logotip de l’associació Andorran Banking.
Logotip de l’associació Andorran Banking. | SERGI PÉREZ

La banca andorrana va tancar l’exercici 2019 amb una millora dels principals indicadors com el benefici, el volum dels recursos gestionats, la inversió creditícia, la rendibilitat i la ràtio de solvència. Així, el conjunt de bancs andorrans va assolir un total de 49.714 milions d’euros de recursos gestionats al final del 2019. Una xifra que s’ha incrementat un 11% respecte al 2018 i que s’ha duplicat en la darrera dècada, quan se situava en els 25.368 milions . 
De la mateixa manera, els beneficis agregats de la banca andorrana han crescut fins als 112 milions d’euros, que suposen un 12,5% més respecte a l’exercici anterior. Les xifres són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre del 2019, ja que encara han de ser revisades pels auditors i aprovades pels òrgans de cada entitat. 
Segons ha explicat l’associació Andorran Banking a través d’un comunicat, les dades són una mostra de l’adaptació de les entitats per transformar el negoci, tot i la conjuntura econòmica internacional amb uns tipus d’interès baixos, l’adaptació  a la normativa bancària internacional de manera continua, que suposa majors exigències de provisions, i les fortes inversions en l’àmbit de la tecnologia. En la mateixa línia va expressar-se la directora general d’Andoran Banking, Esther Puigcercós, afirmant que «el sector a Andorra ha aconseguit retornar de forma consolidada als beneficis creixents amb uns balanços reforçats i rendibles».
Seguint amb les dades trameses a través de l’associació Andorran Banking, la inversió creditícia bruta ha estat un 2,5% superior a l’exercici del 2018, incrementant-se fins als 6.059 milions d’euros. Així mateix, al llarg del darrer any la totalitat de bancs de la plaça andorrana han mantingut els seus respectius ràtings internacionals, demostrant així, en paraules de l’associació, «la confiança en el sector per part de les agències gràcies al manteniment d’uns fonaments sòlids».
Des d’Andorran Banking també destaquen a través del comunicat enviat la rendibilitat financera (ROE), que mostra la sostenibilitat i confiança en el sector bancari andorrà amb un 7,76%. La dada se situa per sobre de la mitjana de bancs europeus, que segons les xifres del tercer trimestre del Banc Central Europeu se situaven en un 6,60%.
La ràtio de solvència CET1 (phase-in) va ser del 16,98% a 31 de desembre del 2019, superior a la de l’exercici anterior que era del 16,30%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 14,37% segons les dades del BCE. El del 2019 ha estat el primer exercici en què les entitats han presentat la ràtio de solvència segons els criteris europeus de Basilea III després de l’entrada en vigor durant el gener del 2019 de la Llei de solvència, liquiditat i supervisió prudencial d’entitats bancàries i empreses d’inversió.
«Com a plaça, tenim uns pilars forts», va afirmar la directora general d’Andorran Banking, fet que permetrà «encarar el futur amb l’experiència d’equips professionals,», així com amb «una economia domèstica en creixement, un mercat internacional amb oportunitats, alta solvència i fortalesa, i una transformació digital i normativa homologada», va afegir..

PUBLICITAT
PUBLICITAT