PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El PS demana explicacions sobre la radioteràpia

Vela vol conèixer el nombre i tipus de càncers que es pateixen a Andorra

Per El Periòdic

El pàrquing del costat de l’hospital.
El pàrquing del costat de l’hospital. | MARICEL BLANCH

La presidenta del PS, Susanna Vela, va recordar ahir a través d’un comunicat que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el 4 d’octubre del 2019, en la resposta escrita a la pregunta de l’exconsellera Rosa Gili confirmava un acord de col·laboració amb «una entitat d’excel·lència i elevat prestigi» per articular les fórmules necessàries per accedir als tractaments més avançats com són la radioteràpia d’última generació i a la protonteràpia. Aquest acord, segons va explicar el ministre, permetria millorar l’accés d’Andorra a models en xarxa per al tractament oncològic. «Volem saber en quin estat es troba aquest acord de col·laboració», va anunciar Vela.

Des del grup socialdemòcrata  van demanar també pel nombre de càncers diagnosticats a Andorra des de l’any 2015, quins són els tipus i el nombre de càncers classificats per gènere i per franges d’edat des de l’any 2015 i quin és el percentatge de persones, homes i dones, que sobreviuen (i dels que no).

 

Manca de dades

«Per dissenyar polítiques públiques i avaluarles calen dades. En el cas del càncer, a Andorra no tenim aquestes dades i no hi ha un accés directe a aquesta informació», va apuntar la presidenta del PS. Així, la consellera general ha entrat una sèrie de preguntes al Govern per garantir que, tal com es va apostar, a Andorra s’ofereixen els millors i més capdavanters serveis als malalts oncològics per facilitar-los la màxima qualitat de vida, garantir la màxima qualitat i seguretat del tractament i els millors resultats.

Els socialdemòcrates també exigeixen a l’Executiu que expliqui les funcions i els objectius del Comitè de tumors de l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell i qui en forma part, si existeix un registre de càncer amb tots els casos de càncer diagnosticats entre la població i en un període de temps determinat i si a Andorra «tenim un pla director d’oncologia».

La bateria de preguntes del PS arriba pocs dies després que l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) exposés que al Principat cada any es detecten 200 casos nous de càncer. Aquest és el càlcul que realitzen, justament, davant la falta d’estadístiques que tenen per part de les diferents administracions. Davant aquesta situació el president de l’entitat, Josep Saravia, es pregunta el motiu i que hi ha al darrer perquè no es faci efectiu. «L’oncòleg ens ha fet arribar que hi ha 200 casos nous a l’any de malalts de càncer, però no sabem quan i quins necessiten el tractament de radioteràpia», va assegurar Saravia, denunciant que «fa tres anys que no tenim estadístiques i això significa que hi ha a algú que no l’interessa». Referint-se a la manca de dades insistia que «tenim el departament d’Estadística, Salut, la CASS i, si no tenim estadístiques, és que alguna cosa no funciona». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT