PUBLICITAT

ApC esmena la proposta de ratificació de la Carta europea de l'autonomia local

  • Veu contradicció amb la Llei qualificada de transferències als comuns
  • Creu que hi haurà ingerències en la negociació amb les corporacions
01122010_nomen
El líder d'ApC, Eusebi Nomen. Foto: TONY LARA
El conseller general d’Andorra pel Canvi, Carles Ensenyat, ha entrat aquest dimecres a Sindicatura unes esmenes a l’articulat a la Proposta d’aprovació de la ratificació de la Carta europea de l’autonomia local. En aquest sentit, ApC proposa modificacions sobre l’article 9 relatiu als recursos econòmics de les col·lectivitats locals. Així, s’eliminarien els apartats 5 i 8 de l’article mentre que es mantindria l’apartat 6.
ApC explica en un comunicat que l’eliminació de l’apartat 5 es fonamenta en el fet que el seu redactat entraria en contradicció amb la Llei qualificada de transferències als comuns. En aquest sentit, Ensenyat apunta que aquest apartat estableix el repartiment dels recursos econòmics mentre que aquest repartiment ja queda determinat a la llei. Així, i segons el principi de jerarquia, els convenis internacionals tenen un rang superior a les lleis de qualsevol país que ratifica el conveni. Per tant, la signatura de la carta tindria "un efecte derogatori o, com a mínim, de col·lisió, entre els preceptes recollits al conveni i les disposicions que la llei qualificada atorga".

A més, tenint en compte que actualment el Govern i els comuns estan negociant modificacions a la Llei de Transferències i Competències, ApC creu que la ratificació d’aquest apartat crearia "greus ingerències en les negociacions ja que s’estarien donant per fets uns preceptes que convertirien les converses en un debat absurd i estèril".

Pel que fa a l’apartat 8, Ensenyat proposa eliminar-lo ja que s'estipula que, per finançar les despeses d’inversió, les col·lectivitats locals han de tenir accés al mercat nacional de capitals, un òrgan que a Andorra no existeix.

Finalment, i pel que fa a l’article 6, Andorra pel Canvi proposa mantenir-lo ja que defensa que la consulta no crea obligacions vinculants entre les parts, i afegeix que "el fet que les col·lectivitats locals puguin ser consultades sobre les modalitats d’atribució dels recursos redistribuïts, reforça els principis de la democràcia participativa".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT