PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’aixecament del bloqueig de pisos no declarats és imminent

Vilallonga creu que el Tribunal Superior de Justícia de la UE considerarà nul el model 720 espanyol

Per Elisabet Cortiles

Vilallonga xerra amb assistents a una de les seves conferències, en una imatge d'arxiu.
Vilallonga xerra amb assistents a una de les seves conferències, en una imatge d'arxiu. | TONY LARA

El vicepresident de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, Marc Vilallonga, va confirmar ahir que «en breu hauria de sortir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea que anul·li el model 720 de l’Agència Tributària espanyola» per considerar-la una mesura arbitrària. La decisió del tribunal donaria la raó a la Comissió Europea i permetria la regulació dels pisos que no residents al Principat hauria comprat amb diner irregular. Vilallonga va assegurar que aquesta és una notícia que «espera molta gent, especialment persones de nacionalitat espanyola que van posar al dia a nivell bancari amb la llei d’intercanvi d’informació automàtic, però que no van poder declarar els seus bens». 
 

Vilallonga: «Nacionals espanyols van posar al dia els comptes bancaris però no van poder declarar els seus bens»

El model 720 preveu que regularitzar un immoble a l’estranger no declarat suposa un multa sancionadora d’entre un 60-70% sobre el valor de l’adquisició (malgrat que la legislació actual parla fins a un 150%). En altres paraules, si un pis ha costat 200.000 euros s’ha de pagar una multa de 120.000 euros per regularitzar l’immoble i poder llogar-lo. Segons el vicepresident de l’Associació, «el 720 és un dispositiu espanyol molt qüestionat pels advocats i fiscalistes espanyols i fa uns anys es va iniciar el procés judicial, que va arribar a la màxima instància, per considerar la normativa totalment desproporcionada».

Vilallonga afegia que «per a la Comissió, el model és contrari a la normativa europea i no té en compte un principi informador del dret, que és la prescripció». L’expert en fiscalitat va fer aquestes declaracions ahir abans de començar una xerrada al Col·legi d’Advocats sobre qüestions vinculades a l’impost de propietat al Principat. 

Obrir el mercat de lloguer /
Vilallonga va considerar que l’aixecament del bloqueig permetrà molta gent que havia comprat pisos i els tenia tancats, incorporar-los al mercat del lloguer. «Això ens permetrà  suavitzar la problemàtica que el país està vivint amb la falta d’habitatges amb un lloguer accessible, motiu pel qual tot això genera molta expectativa», detallava el vicepresident.
 

Vilallonga: «El model 720 és un dispositiu molt qüestionat per considerar-se una normativa desproporcionada»

«La gent podrà regularitzar els pisos amb garanties i a un cost raonable, i segurament això farà que tots aquests actius tornin a estar al mercat andorrà», ampliava. No hi hauria una xifra aproximada de quin seria el nombre de pisos pendents per regularitzar, però segons Vilallonga «serien molts». L’expert considera que d’altres casos, «com herències o pisos comprats a crèdit» també es podrien acollir a la regularització. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT