PUBLICITAT

El país registra 49 casos de VIH, 2 dels quals declarats l'any passat

  • La conducta heterosexual duplica l'homosexual com a factor de risc, percentatge que s'ha revertit en 10 anys
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Andorra té comptabilitzats actualment 49 casos de persones contagiades per VIH o SIDA. D'aquests, dos casos van ser detectats durant l'any passat. Els totals situen la taxa d'incidència de la malaltia en 2,37 per cada 100.000 habitants, confirmant la baixada iniciada l'any anterior, en què es va passar d'una taxa de 4,9 a una de 3,58.

La directora de Salut Pública, Margarida Coll, va fer públiques ahir les dades, en el marc de la celebració del dia Mundial de la Lluita contra la SIDA declarat per l'OMS, i que se celebra avui. Coll va contextualitzar la taxa d'incidència andorrana en el marc europeu, i va manifestar que l'andorrana «se situa a la franja baixa d'Europa», que té de mitjana una taxa d'incidència de 5,7 per cada 100.000 habitants. Pel que fa als països veïns, tots ells estan per sobre d'Andorra: Espanya té una taxa de 7,9, França de 7,6 i Portugal de 9,9. Segons la directora de Salut Pública, algunes de les causes de la baixa incidència andorrana són que la població està menys exposada a situacions d'altres indrets i que no hi ha prostitució declarada al país.

La directora de Salut Pública va informar que dels actuals 49 casos, 42 són portadors del virus i dos han desenvolupat la malaltia. Dels cinc restants se'n desconeix la situació de la malaltia. D'altra banda, el 55,1% de totes aquestes persones van seguir tractament antiviral durant l'any passat, mentre que la resta va considerar que no el necessiten.

Fent un desglòs per sexe i per edats, el 75,5% dels infectats són homes i el 24,5% dones. La franja amb més casos se situa entre els 40 i els 49 anys, amb 25, seguida de la de 50 a 59 anys, amb 10. Només hi ha un menor d'edat contagiat per la malaltia.

canvi de tendència de factors de risc/ Coll va voler destacar els canvis de tendència en els factors considerats de risc de contagi. El 57% dels riscos parteixen de la conducta sexual i d'aquestes, el 60% de la conducta heterosexual. La drectora de Salut Pública va exposar que fa 10 anys «aquesta situació era a l'inrevés», en el sentit que el risc més elevat de contagi se situava entre les persones homosexuals. Actualment representa el 37,1% del risc total. La conducta bisexual té el 2,9% de risc. Tot i que el contagi per conducta sexual és el més elevat, també s'han produït altres causes al país. El segon factor de risc és l'usuari de drogues via parenteral (18%), seguit de la conducta sexual i el consum de drogues (8,2%).

Durant la presentació d'aquestes dades també es va informar de quina és la situació mundial de la malaltia, per tal de conscienciar la població de la importància de prevenir-se. Actualment al món hi ha 33,4 milions d'afectats. Al voltant de dos milions de persones van morir per culpa de la SIDA al 2008.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT