PUBLICITAT

L’Executiu planteja cobrir les víctimes impagades per violència de gènere

El PS critica la falta de dades sobre les dones afectades

Tríptic sobre la violència de gènere, fet pel Govern.
Tríptic sobre la violència de gènere, fet pel Govern.

El Ministre Portaveu, Eric Jover, va deixar ahir la porta oberta a cobrir les indemnitzacions a les víctimes de violència de gènere impagades pels agressors condemnats. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu de l’Executiu va comentar no tenir descrit ni pensat a l’ordenament jurídic les indemnitzacions subsidiàries quant a les víctimes de la violència de gènere ja que va afegir que «s’haurien de desenvolupar diferents canvis legislatius que ho permetin [...]». En tot cas, Jover va afirmar que li «consta que el ministeri responsable està fent aquestes propostes de canvis i que es presentaran en els propers mesos».

Això es produeix mentre una  delegació del grup d’experts sobre la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (Grevio) del Consell d’Europa es troba present al Principat fins avui per tal de conèixer les accions i els avenços duts a terme pel Govern en aquesta matèria entre el 2014 i el 2017. En concret, el grup d’experts es va reunir ahir amb els professionals dels diferents departaments del Govern implicats en la prevenció, detecció i intervenció en casos de violència de gènere i domèstica, com l’àrea de Polítiques d’Igualtat. El Grevio continuarà avui la seva visita amb trobades amb altres agents implicats en aquest àmbit, com ara el Servei d’Immigració, el SAAS o el Cos de Policia.

El Grevio és l’organisme encarregat d’avaluar la implantació del Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica, conegut com a Conveni d’Istanbul, que va entrar en vigor a Andorra l’agost del 2014.  El grup d’experts va fer arribar a finals del 2018 un qüestionari a Andorra i a la resta d’Estats que van ratificar el conveni; com ara Espanya, Portugal o Itàlia; amb l’objectiu de comptar amb un informe per part dels governs en referència a les seves actuacions des del 2014 fins al 2017 per donar compliment al Conveni d’Istanbul. El Govern va lliurar aquest document al grup d’experts el febrer del 2019, que també va comptar amb les aportacions de les associacions del país per tal que aquestes exposin el seu diagnòstic i la seva visió de la situació de la dona. Es destaca l’aprovació de la Llei per a l’eradicació de la violència de gènere i la violència domèstica del 2015 o els protocols d’actuació en casos de violència de gènere i domèstica, així com les accions de sensibilització i prevenció de l’àrea de Polítiques d’Igualtat. Precisament, la visita que els delegats del Grevio estan duent a terme actualment a Andorra té la finalitat de complementar l’informe i, d’aquesta forma, actualitzar el contingut descrit amb les actuacions engegades des del 2017 fins a l’actualitat.

Judith Salazar, Consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, va manifestar també ahir una sèrie de preguntes al Govern respecte a quina serà la realitat de l’Observatori de l’Igualtat. «Les dades tenen una importància vital pel seguiment de les polítiques públiques i dels convenis internacionals que Andorra es compromet a complir, començantper l’acord d’associació amb la Unió Europea, en el qual en gairebé tots els àmbits se’ns demana un tractament de dades específiques». Salazar va lamentar que el Govern no els hagi proporcionat les dades dels imports de les indemnitzacions a dones maltractades dels darrers quatre anys en casos d’insolvència dels agressors per solicitar que Govern actués com a responsable en última instància en cas d’insolvència dels agressors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT