PUBLICITAT

900 persones participaran a l'enquesta de salut mental

  • Les dades més recents indiquen que prop del 20% té algun tipus de trastorn
C.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Coll i Casals presenten l'enquesta. Foto: ANA / M. T.

Un total de 30 enquestadors iniciaran dissabte el treball de camp de l'enquesta sobre salut mental, segons va explicar ahir la cap de projectes del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Mercè Casals. Des de dissabte, i durant les properes tres setmanes, el personal del CRES farà 900 entrevistes presencials, partint d'una mostra representativa de la població de les set parròquies.

La directora de Salut Pública, Margarida Coll, va manifestar la necessitat de «posar la salut mental en un lloc prioritari dins de les accions sanitàries». Per a poder dur-ho a terme cal destinar-hi recursos però cal saber en quins aspectes dins de les patologies mentals és més necessari. Coll va reconèixer que des del ministeri de Salut «observem que hi ha un problema, però no el tenim quantificat». Les darreres dades són de l'any 2002 i parteixen de l'enquesta de salut general. Llavors, al voltant del 20% de la població presentava alguna tipologia de trastorn mental.

La titular de Salut Pública també va exposar «dificultats entre la població per anar al psicòleg», així com pacients que han rebut un tractament que no ha estat del tot correcte «perquè els diagnòstics no han estat del tot ajustats». Per tot, i segons Coll, «coneixem només la punta de l'iceberg, el que és més greu, però no el que hi ha a baix». L'enquesta sobre la salut mental de la població ha de permetre obtenir una radiografia detallada en totes aquestes problemàtiques, que permeti una actuació més directe en els aspectes més mancats de recursos o preocupants.

D'altra banda, aquest treball també pretén concretar com concep la població andorrana les malalties mentals, per tal de lluitar contra l'estigmatització dels malalts i millorar la inserció laboral d'aquestes persones.

Casals va informar que posteriorment al treball de camp s'enviaran els resultats a una empresa especialitzada per fer l'anàlisi de les dades. Els resultats finals es faran públics a la primavera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT