PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un quiròfan per a cada estació de l’any

Amb un cost de 300.000 euros, les quatre sales d’operacions s’han remodelat per complir la normativa sanitària internacional.

Per Elisabet Cortiles

El ministre Jordi Torres, acompanyat de la comitiva, visita el remodelat bloc quirúrgic de l’Hospital Meritxell.
El ministre Jordi Torres, acompanyat de la comitiva, visita el remodelat bloc quirúrgic de l’Hospital Meritxell. | MARICEL BLANCH

El passadís que uneix els quatre quiròfans de l’Hospital Meritxell  s’emblava ahir l’escenari d’una convenció de metges. Més d’una vintena de persones, vestides de  cap a peus de «verd hospital» i lluint protectors per als cabells i les sabates, es passejaven entre les sales d’operacions com si acabessin de trasplantar un ronyó. Eren en realitat una dotzena de membres del Govern, entre ells la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres,  (casualment el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, estava malalta) i una desena més de periodistes que comprovaven amb «ull clínic» les noves instal·lacions hospitalàries.

El bloc quirúrgic de Meritxell, recentment remodelat, s’ha posat al dia per donar compliment a les normatives internacionals. Tal com explicava el doctor Òscar Giménez (uns dels pocs que sí ho era), «ara el recinte es divideix entre el ‘circuit net’, per on circulen els pacients, els doctors i el material estèril, i el ‘circuit brut’, per on surt el material de rebuig de cada quiròfan». Però el més vistós de tot, més enllà de la nova divisió sanitària o el fet que cada sala té instal·lat el sistema energètic de manera independent, són els murals que decoren la planta. Una estació de l’any per a cada quiròfan: hivern, tardor, primavera i estiu, per aquest ordre, amenitzen cada dia la desena d’intervencions quirúrgiques que es duen a terme a l’Hospital Meritxell. I a cada sala, els membres del Govern es van immortalitzar davant la respectiva estació.
 

El nou recinte es divideix entre la zona estèril i la que conté el rebuig de cada operació

Per a l’hivern, com no podia ser d’una altra manera, es va triar un paisatge nevat; a la tardor, unes fulles a punt de caure distrauran els pacients que encara no han notat l’efecte de l’anestèsia; l’estiu es representa amb un camp verd i la primavera és un bucòlic cirerer florit. Val a dir que el Circuit brut està a les portes de l’hivern, tota una metàfora de la renaixença que els hi espera als pacients un cop acabada l’operació, quan surtin a tocar de la primavera.

Més obres pendents /
La cap d’àrea dels Serveis Generals del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Elena Clemente, va indicar que encara volen fer alguna ampliació més al bloc quirúrgic. «Ens agradaria climatitzar cada sala de manera individual, per a que cada operació tingui la temperatura adient», detallava.

La remodelació, que ha tingut un cost total de 300.000 euros, entra dins el pla de millores del centre hospitalari. Torres va recordar que, a finals del 2019, també es va adjudicar la reforma del bloc de cirurgia major ambulatòria, una inversió que supera el milió d’euros i que començarà a posar-se en marxa després del període hivernal. En total, hi ha previstes dues obres més que es duran a terme durant els quatre exercicis vinents. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT