Andorra la Vella
El Govern farà un pla de prevenció destinat a la gent gran que viu sola
L’estudi demogràfic es vol ampliar a d’altres edats i servirà per millorar l’atenció i evitar situacions de risc
El ministre de d’Afers Socials, Víctor Filloy, va revelar ahir que el Govern té enllestit un estudi sobre el nombre de persones majors de 80 anys que viuen al país. L’enquesta, realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES), es presentarà en les properes setmanes i detalla la situació d’aquests padrins: la seva nacionalitat, si viuen sols o acompanyats, o si tenen familiars que estiguin pendents del seu estat. «El CRES ha fet aquests mesos una enquesta telefònica a tota la població major de 80 anys que viu sola i ara estem acabant d’analitzar les dades per presentar-les pròximament. L’objectiu és fer un diagnosi i desenvolupar accions preventives i evitar situacions de risc», confirmava Filloy durant la presentació en roda de premsa del balanç del Servei d’Atenció Domiciliària del 2019.
El Govern també va manifestar la seva intenció d’ampliar l’enquesta, per abastar la població a partir de la gent gran que té 60 anys. «Volem seguir fent entrevistes per fer més gran la mostra demogràfica», va assegurar Víctor Filloy. A falta de dades oficials sobre el nombre exacte de padrins que viuen al Principat, la Creu Roja Andorrana estima que hi hauria unes 11 mil persones de més de 60 anys, de les quals, un nombre important viuria sola. La dada es recull a partir de les activitats que l’ONG duu a terme a les diferents parròquies, entre les quals es troba el servei de teleassistència o el programa Sempre Acompanyat inaugurat a l’octubre de l’any passat.
Seguiment dels padrins /
Alguns comuns, amb els centres de dia, els menjadors socials i accions d’iniciativa pròpia, fan un seguiment dels padrins que viuen a les seves parròquies. És el cas de Sant Julià, que l’any 2017 va llençar el projecte Radars, amb el que fan un seguiment a les més de 1.300 ancians que viuen a la parròquia.
Redistribució de recursos /
Precisament el ministre, que va estar acompanyat de la cap d’àrea de Serveis Sociosanitaris, Montse Gil, va puntualitzar durant la roda de premsa d’ahir que, a través d’una taula de treball, tenen contacte permanentment amb la Creu Roja per atendre les necessitats de la gent gran. «Ens agradaria que, amb el temps, el Govern assumís tota l’atenció sanitària i mèdica i la Creu Roja es dediqués a la part més social», va dir el miniostre d’Afers Socials.
Balanç SAD /
El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) va registrar un total de 316 persones ateses durant l’any passat, de les quals, 134 eren nous usuaris. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, i la cap d’àrea dels Serveis Sociosanitaris, Montse Gil, van presentar el balanç del SAD, el qual van considerar «més que satisfactori». El SAD compta en l’actualitat amb 31 treballadors, un nombre d’assalariats que, de moment, és suficient per al Govern, ja que es complementen amb els treballadors socials de les diferents parròquies i que, segons el ministre, «coneixen el dia a dia de les persones». Filloy va recordar que el servei va adreçat «a tota mena de persones que pateixen problemàtiques puntuals o de llarga durada, i no tan sols a la gent gran».
L’executiu va començar a pilotar el servei a mitjans del 2017 i des d’aleshores el nombre de casos s’ha incrementat. Per la seva banda, Gil va posar en relleu que la majoria de tasques que fa el SAD tenen a veure amb el suport a la higiene i el control psicomotriu i, en la majoria dels casos, s’atén a persones que viuen soles (122 casos) o parelles en què tots dos pateixen dificultats (96 casos). Els casos atesos, la majoria dones (122 casos) tenen a veure majoritàriament amb patologies vinculades a problemes cardiovasculars, traumatismes, demències i neoplàsies, així com malalties degeneratives.