PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els psicòlegs temen un retard en la seva entrada a la CASS

El Col·legi lamenta que el Govern torni a posposar la reunió, prevista inicialment el passat desembre

Per Victoria Gómez Pérez

Ciutadans davant de la seu de  la CASS, a la capital.
Ciutadans davant de la seu de la CASS, a la capital. | Maricel Blanch

Després que la reunió prevista pel mes de desembre entre el Col·legi de Psicòlegs i Salut s’ajornés a finals de gener, ahir el seu president, Òscar Fernández, va anunciar que, a petició del ministeri, la trobada s’ha tornat a posposar sense nova data prevista. Aparentment, el retard es deu al fet que Salut ha tramitat una demanda d’informació interna que encara no ha aconseguit: «És cert que això ens endarrereix les negociacions, i més ara que semblava que podíem començar a marcar punts concrets, però també creiem que si hi estan treballant de manera interna és perquè probablement vindran amb una proposta específica», va considerar Fernández. Que la proposta de Salut sigui específica, però, no suposa que sigui nova, ja que «ja hem parlat moltes vegades del que necessitem» i, per tant, «del que es tracta ara és de que el Govern fixi les condicions, sense novetats».

 

Ni cartera de serveis ni llei

Amb tot, el president del Col·legi de Psicòlegs creu que la incorporació d’aquests professionals a la cartera de serveis de la CASS abans de l’estiu –tal com està previst– corre perill, perquè «això és com un dominó: si una simple primera taula de negociacions ja porta dos mesos de retard, tot s’endarrerirà i això ens obliga a ser pessimistes amb la resta de peticions. No podem treballar únicament pel nostre compte, necessitem la predispoció del Govern». 

Pel que fa a la nova llei –l’actual és del 1980–, Fernández va informar que «nosaltres anem avançant» i «tenim un esborrany». Tot i no voler desvelar-ne els punts clau, segons les seves previsions, «anem a bon ritme» i el text estarà enllestit d’aquí a uns mesos.


Més bones paraules

Fa uns mesos, Fernández va dir ser «realista» davant les negociacions, ja que al llarg dels últims anys han vist com «tot eren bones paraules i pocs fets». Malgrat que el nou ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, «té més predisposició» que l’anterior i va organitzar una trobada de seguida que va prendre possessió del càrrec, el cert és que «sempre estem en el mateix: molt bones paraules i pocs fets», va reiterar Fernández. Tot i així, , va afirmar que tenen «moltes ganes que la cobertura sigui una realitat» i encaren les reunions amb Benazet amb il·lusió, tot i ser conscients que la proposta que es pot posar sobre la taula des del ministeri sigui més «restrictiva» que la que ells defensen. En aquest sentit, Fernández va recordar que alguns dels plantejaments fets des del ministeri van ser que només els infants poguessin beneficiar-se de la cobertura per part de la CASS i que només es cobrissin certes patologies.

A més de la inclusió en la cartera de serveis i la nova llei, per aquest 2020, el Col·legi de Psicòlegs preveu mantenir el servei d’orientació que ofereixen tots els dimarts a la seva seu. Tal com va apuntar Fernández, «no hi ha una afluència massiva» de persones però sí que hi ha una demanda per part de gent que vol orientar-se sobre quin és el millor tractament per a ella o a quina especialitat hauria de recórrer.

En una entrevista a EL PERIÒDIC el passat mes d’agost, Benazet va avançar que «els psicòlegs acabaran tenint un rol la sanitat pública d’Andorra, però amb uns processos assistencials determinats i amb una formació concreta». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT