PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CEA i l’USdA demanen poder escollir el festiu compensatori del 14 de març

És el primer acord conjunt que formalitzen sindicat i patronal després de moltes disputes

Per Elisabet Cortiles

Encaixada de mans entre el líder sindical, Gabriel Ubach, i el president de la CEA, Gerard Cadena.
Encaixada de mans entre el líder sindical, Gabriel Ubach, i el president de la CEA, Gerard Cadena. | CEA

Després d’una setmana intensa marcada pels retrets, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Unió Sindical d’Andorra (USdA) van fer ahir les paus. En un acte a la seu de la CEA, el president de l’entitat, Gerard Cadena i el líder sindical, Gabriel Ubach, van anunciar que «per primera vegada» havien arribat a un acord i farien una petició conjunta al Govern. Concretament, demanaran que l’Executiu replantegi el repartiment de festius compensatoris per als empleats que treballin el dia de la Constitució.

«En un decret aprovat al desembre de l’any passat, l’Executiu aixeca l’obligatorietat de tancar el 14 de març, perquè cau en dissabte, i preveu que totes aquelles empreses que treballin, donin festiu als seus empleats el dilluns següent, dia 16. El que volem és que els treballadors puguin escollir, d’acord amb l’empresa, el festiu compensatori que ells vulguin», detallava Ubach. 
 

Cadena: «Si la patronal i sindicats hem aconseguit posar-nos d’acord, el Govern ho tindrà més fàcil per fer el canvi al decret»

La Unió Sindical també va aprofitar per agrair expressament al ministre  de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el clima de diàleg establert amb entre el Govern i els sindicats. «En el seu moment ens truqués per explicar-nos la seva intenció de canviar l’obligatorietat de tancar el dia 14, però els varem avançar que el decret es podia millorar i per això els hi volem fer aquesta proposta», recordava Ubach. Per la seva banda, la CEA va tornar a manifestar «l’encert en la decisió del Govern de poder obrir enguany per la Constitució» però afegia que «tal i com està ara el decret, pot provocar distorsions al comerç i crea problemàtiques a botigues i treballadors».

La CEA i l’USdA presentaran els pròxims dies una carta amb la seva petició al ministre Gallardo i esperen que la sol·licitud es vegi amb bons ulls. «Si la patronal i sindicats hem aconseguit posar-nos d’acord, el Govern ho tindrà més fàcil per fer el canvi al decret» avançava Cadena.
El president de la CEA i el el secretari general de l’USdA van expressar la seva voluntat que aquest sigui el primer de molts acords conjunts perquè «si a la resta d’Europa els sindicats i la patronal es posen d’acord, aquí també ho hem de poder fer», deia Cadena.
 

Ubach: «Aquest acord ha d’obrir una porta al diàleg i al consens. Nosaltres volem que les empreses funcionin»

Ubach ampliava el discurs dient que «el Consell Econòmic i Social ha de servir per trobar bones enteses» i que aquest primer acord «ha d’obrir una porta al diàleg i al consens. Nosaltres volem que les empreses funcionin perquè així també funcionin els treballadors. No hi volem posar pals a les rodes».
 
Drets socials /
Més enllà de l’acord d’ahir, els sindicats no van deixar de mostrar la seva indignació davant la manca de drets socials en les peticions de la patronal per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, el president del Sipaag, Lluís Anguita, exclamava que els empresaris «només miren pels seus interessos, els treballadors els són completament igual, no tenen vergonya». En la mateixa línia, Ubach denunciava que «la patronal vol continuar fent l’andorrà. Si volen entrar al mercat comunitari, han d’adoptar els drets socials que hi ha homogeneïtzats a Europa i això se’ls hi fa difícil de digerir». 

Les claus /
La manca de drets socials en les peticions de la patronal en l’acord d’associació van indignar els sindicats. Després d’una setmana plena de retrets, l’acord d’ahir, el primer entre totes dues parts, escenifica la voluntat d’entendre’s i fomentar el diàleg.

USdA i Sipaag van manifestar el canvi que ha fet «aquest Govern» al incloure’ls en les decisions que els afecten. La bona predisposició de l’Executiu «ajudarà a per generar riquesa i oportunitats per al conjunt de la societat, més enllà dels interessos sindicals».

Tant la CEA com la USdA consideraven difícil que el Govern rebutgi una demanda que, «per primera vegada», arriba de manera conjunta entre la patronal i el sindicat. Dir que «no» a aquesta demana podria truncar la predisposició de diàleg de totes dues parts en futures negociacions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT